STA

 |  Politika

Slovenija izrazila ogorčenost in na pogovor poklicala ruskega veleposlanika

Za podobno potezo se je v koordinirani akciji odločilo tudi več drugih držav članic EU

Tanja Fajon, ministrica za zunanje zadeve in predsednica SD

Tanja Fajon, ministrica za zunanje zadeve in predsednica SD
© Uroš Abram

Ministrstvo za zunanje zadeve je na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v Sloveniji Timurja Ejvazova in izrazilo "ogorčenost nad nezakonito priključitvijo ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje k Rusiji". Za podobno potezo se je v koordinirani akciji odločilo tudi več drugih držav članic EU.

Zunanje ministrstvo (MZZ) je Ejvazovu izrazilo "ogorčenost nad nezakonito priključitvijo štirih ukrajinskih regij k Rusiji", ki jo je v ponedeljek potrdila ruska duma. Dodali so, da Slovenija ruske priključitve štirih regij ne priznava.

"Ti sklepi so nični in ne morejo imeti pravnega učinka. Gre za hudo kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti ter ustanovne listine ZN," so pri MZZ zapisali v izjavi. Ob tem so Rusijo pozvali, naj priključitev nemudoma prekliče ter umakne svoje enote in vojaško opremo s celotnega ozemlja Ukrajine.

"Ti sklepi so nični in ne morejo imeti pravnega učinka. Gre za hudo kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti ter ustanovne listine ZN."

Slovensko zunanje ministrstvo 

Medtem so se za podobno potezo v koordinirani akciji odločile tudi nekatere druge države članice EU in tako vnovič družno obsodile po njihovi oceni nezakonito priključitev regij Herson, Lugansk, Doneck in Zaporožje k Rusiji.

"Gre za koordinirano akcijo, ki jo usklajuje EU," je za francosko tiskovno agencijo AFP v Bruslju povedal Peter Stano, tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella.

Ob tem so voditelji EU obljubili, da "nikoli ne bodo priznali te nezakonite priključitve", v pripravi pa naj bi bile tudi nove sankcije Bruslja uperjene proti Moskvi.

Doslej so ruske veleposlanike poleg Slovenije pozvale še Belgija, Avstrija, Italija, Danska, Nemčija in Češka, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Akcijo sicer usklajuje Evropska služba za zunanje delovanje (ESZD) oziroma diplomatska služba EU.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.