STA

 |  Svet

Zelenski in Musk v sporu glede načrtov za končanje vojne

Ukrajinski predsednik je ostro kritiziral ameriškega milijarderja, ki je objavil anketo s svojimi predlogi za končanje vojne v Ukrajini. Ti med drugim vključujejo izvedbo novih referendumov na zasedenih ukrajinskih ozemljih in prepustitev Krima Rusiji.

Elon Musk

Elon Musk
© JD Lasica / Flickr

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek ostro kritiziral ameriškega milijarderja Elona Muska, ki je na Twitterju objavil anketo s svojimi predlogi za končanje vojne v Ukrajini. Ti med drugim vključujejo izvedbo novih referendumov na zasedenih ukrajinskih ozemljih in prepustitev Krima Rusiji.

Elon Musk je svojih 107,7 milijona sledilcev na Twitterju pozval, naj glasujejo o njegovih predlogih za mirno končanje vojne v Ukrajini. Predlagal je, da bi Ukrajina morala postati nevtralna, se odpovedati polotoku Krim, v štirih zasedenih ukrajinskih regijah pa bi morali izvesti nove referendume pod nadzorom Združenih narodov. Pri tem je še poudaril, da je zmaga Ukrajine malo verjetna, saj ima Rusija trikrat več prebivalcev.

V razpravo o mirni rešitvi spora med Ukrajino in Rusijo se je hitro vmešal Zelenski, ki je v odgovor objavil svojo anketo, v kateri je sledilce spraševal, ali jim je najbogatejši človek na svetu bolj všeč takrat, ko podpira Ukrajino ali Rusijo. Več kot 90 odstotkov volivcev je glasovalo za Muska, ki podpira Ukrajino.

Anketa Elona Muska je deset ur po objavi zbrala več kot dva milijona glasov, anketa Zelenskega pa je osem ur po objavi prejela več kot 1,5 milijona glasov.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak pa je Musku odgovoril, naj raje predlaga osvoboditev zasedenih ozemelj vključno s Krimom, Rusija naj se razoroži in odpove jedrskemu orožju, s katerim grozi drugim, vojni zločinci pa naj gredo na mednarodno sodišče.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je Muska obtožil, da besedo mir uporablja kot evfemizem za formulacijo "naj Rusi umorijo in posiljujejo še več tisoč nedolžnih Ukrajincev ter ukradejo še več ozemlja".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
© Flickr

Izjave Elona Muska so hitro sprožile ogorčenje v ZDA in v mednarodni skupnosti.

Ameriški kongresnik Adam Kinzinger je Muskovo idejo označil za nekaj najslabšega kar je slišal doslej. "Edina pot do miru je, da se Ruse brcne iz Ukrajine, kjer nimajo kaj iskati. Hudiča ne boš zadovoljil z žrtvovanjem ozemlja," je sporočil republikanec iz Illinoisa.

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je Musku razložil, da ko nekdo ukrade teslo, to še ne pomeni, da postane zakonit lastnik vozila, niti njegovih koles, čeprav kolesa trdijo, da so glasovala za tatu. Nekdanji ukrajinski veleposlanik v Nemčiji Andrij Melnik pa je bil je precej nediplomatsko kratek: "Odjebi, je moj zelo diplomatski govor tebi Elon Musk."

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk Rusiji. Pred tem so tamkajšnje proruske oblasti v regijah izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji. V ponedeljek pa je dokumente o priključitvi ratificirala tudi ruska duma.

Ukrajina in zahodne države so referendume nemudoma obsodile in jih označile za nezakonite.

NW6dRgTAaas

GMg56OdaSSk

HMM0LiQPI-Q

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.