STA

 |  Politika

Rusija: »Priključene ukrajinske regije so zdaj ruske državne meje«

Zgornji dom ruskega parlamenta prav tako potrdil priključitev ukrajinskih regij k Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin
© Flickr

Zgornji dom ruskega parlamenta - svet federacije - je soglasno potrdil priključitev samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Doneck ter ukrajinskih regij Herson in Zaporožje k Rusiji, poročajo tuje tiskovne agencije. Njihove meje bodo tako odslej veljale za državne meje Rusije.

Zakoni o priključitvi med drugim določajo, da so bile štiri republike in regije, ki bodo ohranile sedanja imena, uradno ustanovljene z dnem njihove priključitve, kar pomeni v petek, 30. septembra. Meje novih entitet bodo enake tistim, ki so "obstajale na dan njihove ustanovitve in priključitve k Rusiji".

Prebivalci novoustanovljenih entitet se od datuma, ko so bile regije priključene k Rusiji, štejejo za ruske državljane. Tisti, ki se želijo odpovedati ruskemu državljanstvu, imajo na voljo en mesec, da za to zaprosijo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ruski predsednik Vladimir Putin je minuli petek na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk. Pred tem so proruske oblasti v štirih regijah izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji.

Priključitev je v ponedeljek ratificiral spodnji dom parlamenta, duma, danes pa jo je soglasno sprejel še zgornji dom. Dokumente bo zdaj ponovno podpisal še predsednik Putin, s tem pa bo formalni postopek priključitve končan.

Ukrajina in zahodne države so sicer referendume nemudoma obsodile in jih označile za nezakonite, mednarodna skupnost pa ruske priključitve štirih ukrajinskih regij ne priznava.

RMU6mg1mYGk

ilny7X4vbKY

eNfvQTBfs74

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.