Izak Košir

 |  Mladina 40  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Liffe

Liffe
© Maja Gspan Vavpetič

Podobe Liffa: Logo Liffa skozi čas, Plakatna galerija Tam-Tam, Ljubljana

Do 27/10

Plakatna galerija Tam-Tam pri Figovcu ob Slovenski cesti gosti razstavo z naslovom Podobe Liffa: Logo Liffa skozi čas. Do 27. oktobra bodo na ogled plakati Liffa, ki so jih od 11. festivala zasnovali različni oblikovalci, večidel stalni sodelavci Cankarjevega doma. Liffov logotip, ki z obrnjeno črko »f« simbolično prikazuje odsev življenja, je pred 23 leti oblikovala Maja Gspan Vavpetič. Pri oblikovanju (reinterpretacije) logotipa so pozneje poleg Vavpetičeve, ki se je pod njim samostojno podpisala še več let, sodelovali še Jernej Stritar, dvakrat sam in enkrat v tandemu z ilustratorjem Urhom Sobočanom, Mojca Vanelli, Edin Alibešter ter Peter Gedei leta 2010 v sodelovanju z Majo Gspan Vavpetič. Letošnji 33. Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe bo potekal med 9. in 20. novembrom. Več na spletni strani liffe.si.

Ljubljana se klanja Sloveniji: Pomurje, Galerija Vžigalica, Ljubljana

Do 13/11

Šesta postavitev iz cikla, ki poskuša preseči delitve na centralno in periferno, tokrat pozornost namenja specifiki umetniškega okolja Pomurja. Razstava ponuja uvid v sodobno umetniško produkcijo zadnjih šestih let, brez tematskih, medijskih ali slogovnih omejitev. Razstavljajoči ustvarjalci Matjaž Geder, Cvetka Hojnik, Robert Jurak, Črtomir Just, Ferenc Kiraly, Matej Končan - Kleemar, Nataša Kos, Katja Pal, Jim Pavlica, Zdravko Pravdič in Društvo prekmurske pobude ONEJ, Gregor Purgaj, Mirko Rajnar in Eva Žula v Pomurju dejansko živijo in ustvarjajo ter od tam tudi kulturno učinkujejo.

Ivan Marinček - Žan in njegovi primati, Slovenska kinoteka, Ljubljana

Do 25/10

V Slovenski kinoteki se bodo s programom filmov poklonili direktorju fotografije in pionirju slovenskega filma Ivanu Marinčku - Žanu, ki bi 25. oktobra letos praznoval 100. rojstni dan. V torek, 11. oktobra, bo na sporedu vojna drama o etičnih dilemah in spravi Trenutki odločitve iz leta 1955, teden dni kasneje prispevek Novi obzornik slovenskih filmskih delavcev in celovečerni omnibus v neorealističnem slogu Tri zgodbe (oboje 1955), v torek, 25. oktobra, pa bodo zavrteli filma Grenka sol in Amandus (oba 1966). Več na kinoteka.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.