Vrnitev Hojsovih biserov

Spoštovani.

Za zagotovitev objektivnejše obveščenosti javnosti in v skladu s 26. členom Zakona o medijih zahtevamo, da objavite naslednji popravek v povezavi s prispevkom, ki je bil 7. novembra 2022 objavljen v časniku Mladina, z naslovom »Vrnitev Hojsovih biserov«, avtorja Luke Volka.

Policisti so 1. 10. 2022 opravljali varovanje prijavljenega shoda na območju Prešernovega trga in okolici, kjer so zaznali kršitelja, ki sta prišla v verbalni spor, ki je nato prerasel še v fizičnega.

Pojasnjujemo, da je pred tem na istem mestu potekal tudi neprijavljen shod in v okviru tega, kot del „performansa“, je bilo več oseb iste skupine, ki so bile v medsebojnem fizičnem kontaktu, ki pa ni pomenil kršitve javnega reda in miru.

Takoj, ko so policisti zaznali, da je med dvema osebama prišlo do spora in s tem povezane kršitve javnega reda in miru, pa so naredili vse, da je bil javni red in mir ponovno vzpostavljen. Takoj ob zaznavi pretepa so posredovali in zoper osebi ukrepali ter preprečili nadaljnjo kršitev. Po posredovanju policistov sta oba upoštevala ukaze in s kršitvijo prenehala, zato razlogov za pridržanje ni bilo. Obema je bila ponujena zdravstvena oskrba, ki pa sta jo odklonila. Zoper osebi vodijo postopek o prekršku zaradi kršitve določil Zakona o javnem redu in miru.

Glede na pojasnjeno zanikamo očitke, da policija ni preprečila napada na udeležence proti-shoda in da v spor nekaj časa sploh ni hotela poseči.

Policisti namreč lahko v okviru pooblastil ukrepajo šele, ko zaznajo nedovoljeno ravnanje oziroma kršitev. V članku so prikazane fotografije, ki bi lahko zaradi statičnosti napačno interpretirale celotno dogajanje na shodu oziroma ob opisanem dogodku, saj ne prikazujejo, da je na tem mestu, kot omenjeno, potekal „performans“ več oseb.

Lepo pozdravljeni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.