Izak Košir

 |  Mladina 41  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Podoba iz projekta Nacija - Kultura

Podoba iz projekta Nacija - Kultura
© Twitter

Vuk Ćosić & Vasko Simoniti: Nacija - Kultura, Prepih, MSUM, Ljubljana

Do 15/01

Razstava Nacija - Kultura, ki jo sopodpisujeta Vuk Ćosić in Vasko Simoniti, je stroj za razmišljanje o nefiltriranem duhu ljudstva, in tudi o prepotrebni narodni spravi s stroji in algoritmi. »Za obisk potrebujete funkcionalno pismenost in dober želodec za sovražni govor,« je zapisal avtor ter dodal, da to ni degenerirana umetnost, temveč generirana. Javnost je zastrupljena s sovražnim govorom, zdaj pa umetna inteligenca sovražni govor spreminja v umetnost. Ćosić meni, da je umetnikova dolžnost, da zrcali družbo, ustvarja smisel, prenaša virus svobode in je poleg vsega še didaktičen. Del projekta je tudi bot, ki bere tvite Janeza Janše in odgovarja z generirano poezijo, oblikovano v slogu Franceta Prešerna. Več na nacija-kultura.si.

Žica, Slovenska kinoteka, Ljubljana

Premiera 21/10 ob 18. uri

S postavitvijo žičnate ograje skozi dolino reke Kolpe se je običajni način življenja ljudi ob slovensko-hrvaški meji ustavil. Zaradi ograje ob Kolpi nastaja povsem nova dinamika človeških odnosov in življenja. Medtem ko se na meji dviguje žičnata ograja ter se povečuje navzočnost policijskih in vojaških mejnih patrulj, ki lovijo migrante in begunce ob prečkanju Kolpe na poti v zahodno Evropo, se na območju pojavljajo samooklicani varuhi meje in aktivisti za človekove pravice, lokalno prebivalstvo pa se spopada z izzivom, kako preživeti in ohraniti dobrososedske vezi. Film Žica v režiji Tihe K. Gudac je vpogled v omenjeno dogajanje.

Sara Renar + Kiki, Kino Šiška, Ljubljana

14/10 ob 22. uri

Zagrebška kantavtorica Sara Renar združuje elektronske zvoke in spevne melodije, za seboj ima pet albumov in več kot 250 koncertov po vsej Evropi. V Ljubljano se vrača z novimi aranžmaji skladb iz svojega obsežnega in raznolikega repertoarja. Koncert bo uvedla perspektivna domača glasbenica Kiki, ki bo ob odmevnih skladbah Punčka iz papirja in Jaz pa ne spim predstavila tudi pesmi s prihajajočega prvenca.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.