Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Stanovanjska kriza se ne bo razrešila sama

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Za dostojno življenje najemnina ne bi smela presegati 30 %, skupni stanovanjski stroški pa 40 % celotnih dohodkov gospodinjstva. A že bežen pogled na oglase za oddajo stanovanj pokaže, da lahko številni najemniki, sploh tisti v Ljubljani, o takšnih cenah le sanjajo. Oseba z minimalno plačo po tem standardu komaj najde ležišče v večposteljni sobi, težave z iskanjem dostopnega bivališča pa imajo celo tisti s povprečno plačo.

Ker vlade stanovanjske krize tako rekoč ne naslavljajo, nepremičninski in najemni trg delujeta v prid najbogatejših, ki na stanovanja gledajo kot na investicijo. Medtem ko smo priča vedno novim nadstandardnim gradnjam, je na trgu glede na zabeleženo potrebo približno desetkrat premalo javnih neprofitnih stanovanj

Zdi se, da tudi trenutna koalicija krize ne jemlje resno, zato se bomo morali najemniki še naprej boriti za svoje pravice. Za začetek zahtevamo več sredstev za področje stanovanjske politike, neposredno pomoč najemnikom in gradnjo novih javnih stanovanj!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.