STA

 |  Svet

Kanye West / »V enem dnevu sem izgubil dve milijardi dolarjev. In še sem živ.«

Velike poslovne izgube Kanyeja Westa zaradi antisemitskih izpadov

Ameriški raper Kanye West

Ameriški raper Kanye West
© David Shankbone / Flickr / WikiCommons

Ameriški raper Kanye West je obelodanil, da je samo v enem dnevu izgubil dve milijardi ameriških dolarjev, ko so se mu zaradi njegovih nedavnih antisemitskih izpadov odrekli nekateri poslovni partnerji.

West se je zaradi svojih antisemitskih izjav tako moral soočiti z izgubo dobičkonosnih komercialnih in poslovnih navezav, saj so se, ko so njegovi izjave ocenili kot sovražni govor, umaknila številna podjetja, kot sta Adidas in Gap.

"V enem dnevu sem izgubil dve milijardi dolarjev. In še sem živ. To je ljubezenska izjava," je objavil West, ki je znan tudi kot Ye. Njegova objava na Instagramu je prejela več kot milijon všečkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Še vedno vas imam rad. Bog vaš še vedno ima rad. Denar ni tisto, kar sem jaz. To, kar sem, so ljudje," je še zapisal raper in omenil tudi izvršnega direktorja podjetja Endeavour Emanuela Arija. Prav podjetje Endeavour je pozvalo druga podjetja, da prekinejo poslovne stike z raperjem.

West, ki odkrito govori o svoji bitki z bipolarno motnjo, se je leta 2020 tudi preizkusil v kandidaturi za predsednika ZDA, a na koncu podprl republikanskega kandidata, tedanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Številna podjetja, s katerimi je glasbenik sodeloval, se v preteklosti niso odzivale na njegove številne provokativne izjave, kot je na primer, da je bilo suženjstvo stvar izbire. Zapletlo se je ta mesec, ko se je pojavil na modni reviji v Parizu v majici z napisom Življenja belcev so pomembna, sloganom, ki so ga začeli uporabljati rasisti kot odgovor na gibanje Življenja temnopoltih štejejo (Black Lives Matter)..

V Adidasu so se nemudoma odzvali s prekinitvijo sodelovanja z Westom, sledili sta med drugim trgovska znamka Gap in pariška modna hiša Balenciaga. Westu se je odpovedala tudi ena od največjih hollywoodskih agencij za talente CAA. Filmska in televizijska producentska hiša MRC pa je sporočila, da ne bo predvajala že dokončanega dokumentarnega filma o raperju.

Westa so pred dvema dnevoma tudi pospremili iz obutvenega podjetja Skechers v Los Angelesu, ko se je tam nepovabljen pojavil s filmsko ekipo.

Iz londonskega muzeja voščenih lutk Muzej Madame Tussauds so prav tako sporočili, da so voščeno lutko ameriškega raperja odstranili iz razstavnih prostorov in jo premestili v arhiv. Tiskovna predstavnica muzeja je novinarjem ob tem povedala, da "vsaka lutka slavne osebe zasluži svoje mesto v muzeju, ki pa tudi prisluhne željam svojih obiskovalcev in javnosti, koga od slavnih oseb želijo v muzeju videti".

Voščeno lutko Westa so v muzeju razstavili leta 2015 in jo postavili zraven lutke njegove tedanje soproge Kim Kardashian.

V polemiko o Westu se je v četrtek na Londonskem literarnem festivalu vključil tudi avstralski glasbenik Nick Cave. Slednji je priznal, da so nedavni antisemitski izpadi Kanyeja Westa "sramotni", a je menil, da glasbeni genij tega raperskega superzvezdnika presega "najslabšo plat njegovega značaja".

"Zame je največji umetnik naše generacije. Obožujem njegovo glasbo," je še dejal Cave.

Dr68t3iU2IE

7KaF3FajWHY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.