STA

 |  Svet

Poljska bo na meji zgradila še eno ograjo

Varšava se "boji ponovitve lanske migrantske krize na beloruski meji"

Poljska vojska bo na meji z rusko eksklavo Kaliningrad zgradila ograjo, s katero bodo "zapečatili mejo", je danes dejal poljski obrambni minister Mateusz Blaszczak. Poudaril je, da so se za ta korak odločili spričo poletov iz Afrike in Bližnjega vzhoda v eksklavo, zaradi česar se Varšava boji ponovitve lanske migrantske krize na beloruski meji.

Blaszczak je po poročanju poljske tiskovne agencije PAP napovedal, da bodo inženirske enote poljske vojske že danes na približno 210 kilometrov dolgi meji začele graditi ograjo. Po njegovih besedah bo ta sestavljena iz "treh vrst rezilne žice, kakršno uporabljajo vojske po vsem svetu," podobna pa bo tisti na poljsko-beloruski meji, ki je visoka 2,5 metra in široka 3 metre.

Poljski obrambni minister Blaszczak je napovedal, da bodo inženirske enote poljske vojske že danes na približno 210 kilometrov dolgi meji začele graditi ograjo. Po njegovih besedah bo ta sestavljena iz "treh vrst rezilne žice, kakršno uporabljajo vojske po vsem svetu," podobna pa bo tisti na poljsko-beloruski meji, ki je visoka 2,5 metra in široka 3 metre.

"Uporabljamo izkušnje, pridobljene v lanskem letu," je še pojasnil Blaszczak in dodal, da ni "nobenega dvoma, da je ta začasna ovira zaščitila poljsko-belorusko mejo in preprečila hibridni napad iz Belorusije ali pa ta napad precej upočasnila".

Na poljski strani meje bo, kot je dejal, živali ščitila panelna ograja, ki bo preprečevala dostop do rezilne žice.

Lani se je Poljska soočila s povečanim migracijskim pritiskom na meji z Belorusijo. Varšava je za krizo obtožila belorusko vlado, češ da je z lažno obljubo o lažjem dostopu do EU pripeljala migrante z Bližnjega vzhoda in iz Afrike, Blaszczak pa je med takratno krizo dejal, da ni dvoma, da je bila zanjo odgovorna Moskva.

dgLIKLQkNXs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.