DK

 |  Kultura

Ples za dve srci

Januš Aleš Luznar bo v novem performansu ozvočil srčna utripa dveh obiskovalcev in iz njiju ustvarjal zvočno-vizualne pokrajine

Synchronicity, predstavitev v Londonu

Synchronicity, predstavitev v Londonu
© Matt Favero

V prostorih kolektiva Hupa Brajdič (Podhod Ajdovščina) bo 5. novembra ob 20.00 premiera intermedijskega performanas Januša Aleša Luznarja "Synchronicity, "petega dela avtorske serije Ictuscordis, ki dinamično prikazuje razmerja med srčnim utripom, možgansko aktivnostjo ter fizičnim in psihološkim delom človeškega telesa. Luznar bo ozvočil srčna utripa dveh obiskovalcev in iz njiju ustvarjal zvočno-vizualne pokrajine..

Intermedijski umetnik in glasbeni producent Januš Aleš Luznar bo tokrat predstavil novo edicijo avtorske serije Ictuscordis, ki jo ustvarja zadnja štiri leta in v ospredju katere je zvočnovizualno raziskovanje srčnega utripa. Po preteklih edicijah, ko je ozvočil svoje srce in srca posameznih obiskovalcev, bo tokrat prvič v ospredju zvok srčnega utripa in možganskega valovanja dveh ljudi. Njuni srci bo simultano priklopil na naprave za zajemanje zvoka srca in možganskih valovanj. Z njunih src in možganske električne napetosti bo ustvaril avdio-vizualni performans s katerim bo skušal dinamično prikazati razmerje med srčnim utripom, možgansko aktivnostjo in medsebojnimi odnosi.

Avtor se je v preteklih letih v okviru serije Ictuscordis v sodelovanju z različnimi sodelavci posvečal raziskovanju manipuliranih bioloških povratnih zank, odnosov v nezavedni človeški komunikaciji in psihoakustični vpliv zvočne manipulacije srčnega utripa. Pri tem se opira na perspektivo, da subtilen elektromagnetni komunikacijski sistem deluje tik pod našo mejo zavedanja. To je sistem, ki prispeva k magnetni privlačnosti in zavračanju v odnosih med posamezniki. Avtor poskuša v seriji performansev z manipuliranjem srčnega utripa, primarne sile človeškega življenja, dinamično prikazati povezave med psihičnim ter fizičnim telesom in medčloveškimi odnosi. Srčni utrip postavlja v različne kontekste, s čimer poskuša preseči separacijo, ki jo človek doživlja v času antropocena zaradi izgube stika s samim seboj in posledično z naravo. Svoje nastope močno povezuje tudi s tradicijo starodavnih obredov in meditacij.

Po premieri bodo sledile ponovitve v obliki performativnih seans za dva udeleženca (brez občinstva) v prostorih Osmoze od 15. do 17. novembra. Vsak dan bodo razpisani trije termini za enourne seanse, kjer bo avtor udeležence popeljal na intimno izkušnjo potovanja skozi biološke povratne zanke, hkrati pa jim predstavil, na kakšen način so vključeni v njegovo raziskovalno delo.

Sodelujejo: Januš Aleš Luznar (avtor, glasba, vizualizacije in produkcija,) Aljaž Gračner (programiranje EEG in programske rešitve), Gregor Krpič (tehnična podpora).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.