STA

 |  Politika

Aleksandar Vučić / Opozorilo pred »katastrofo na Kosovu«

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je odločitev Srbov, da zapustijo kosovske institucije, označil za zgodovinsko in opozoril pred katastrofo na Kosovu, če ZDA ne bodo ukrepale

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je odločitev Srbov, da zapustijo kosovske institucije, označil za zgodovinsko in opozoril pred katastrofo na Kosovu, če ZDA ne bodo ukrepale. Kosovski premier Albin Kurti pa je v nedeljo sporočil, da poskus srbskih oblasti, da destabilizirajo razmere na Kosovu, ne bo uspel.

Stranka kosovskih Srbov Srbska lista je v soboto sklenila, da bodo srbski predstavniki in uslužbenci protestno zapustili kosovske institucije, na severu Kosovske Mitrovice pa je v nedeljo potekal tudi protest, ki se ga je udeležilo nekaj tisoč kosovskih Srbov. Udeleženci protesta so obtožili Evropsko unijo, da ne spoštuje bruseljskega sporazuma, in podprli srbske predstavnike, ki so izstopili iz kosovskih institucij.

"Na severu Kosova vladata splošna evforija in navdušenje zaradi upora proti Prištini z zapuščanjem institucij. Ljudje so sporočili, da so predani temu, kar je Srbija podpisala v Bruslju," je v pogovoru za Pink TV v nedeljo dejal Vučić in ocenil, da gre za "velike politične, skoraj tektonske spremembe".

Vučić je izpostavil, da bi pri razpletu razmer lahko pomembno vlogo igrale ZDA. Po njegovih besedah bi morali Američani, naročiti misiji zveze Nato na Kosovu (Kfor), misiji Združenih narodov (Unmik) in pravosodni misiji EU (Eulex), naj namesto albanskih institucij skrbijo za varnost na severu Kosova.

Kurti je v nedeljo poudaril, da poskus srbskih oblasti, da destabilizirajo razmere na Kosovu, ne bo uspel, in pozval kosovske Srbe, naj ne bojkotirajo kosovskih institucij, poročajo tamkajšnji mediji. Obenem je pojasnil, da je policija do zdaj izdala 843 opozoril zaradi registrskih oznak in da ni bilo nobenih incidentov ali pritožb.

"Na severu Kosova vladata splošna evforija in navdušenje zaradi upora proti Prištini z zapuščanjem institucij. Ljudje so sporočili, da so predani temu, kar je Srbija podpisala v Bruslju."

Aleksandar Vučić

Kurti je sicer že v soboto obtožil Srbijo, da je postala orodje Kremlja. "Jasno je, za kaj gre: predsednik Srbije je lagal ter razočaral Američane in Evropejce, zelo pogosto se sestaja in koordinira z ruskim ambasadorjem v Beogradu. Srbija glede na to, da ni demokratična država, postaja orodje Kremlja," je po poročanju portala Kossev.info izjavil Kurti.

Umik Srbov iz kosovskih institucij ni rešitev za trenutne spore in lahko stopnjuje napetosti na terenu, pa je za srbski portal televizije N1 v nedeljo ocenil ameriški veleposlanik v Srbiji Christopher Hill.

Predstavnike kosovskih Srbov je pozval, naj se vrnejo v kosovske institucije, vključno s policijo, pravosodjem in lokalno upravo, Prištino in Beograd pa, "naj izbereta pot dialoga in se vzdržita dejanj, ki bi privedla do nasilja in napetosti".

Srbijo in Kosovo sta k dialogu in k temu, naj se vzdržita enostranskih dejanj, ki bi lahko vodila k nadaljnjim napetostim in nasilju, pozvala tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak.

Napetosti med Beogradom in Prištino so se znova okrepile, potem ko se je minuli teden iztekel rok, ki ga je kosovska vlada določila za uresničitev odločitve o zamenjavi srbskih registrskih tablic, ki jih uporabljajo Srbi na Kosovu, za kosovske registrske tablice.

Srbija ne priznava neodvisnega Kosova, Srbi na severu Kosova pa nasprotujejo odločitvi Prištine o preregistraciji vozil s srbskimi oznakami. Do zdaj je svoja vozila preregistriralo le nekaj Srbov.

RJNNf0mrEf8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.