STA

 |  Svet

EU / Bo Hrvaška vstopila v schengen?

Evropski parlament bo jutri razpravljal, v četrtek pa po pričakovanjih podprl mnenje, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje

ss

Evropska komisija in Svet EU sta potrdila, da je Hrvaška pripravljena v celoti uporabljati schengenska pravila
© EU / EP / European Union 2013 - European Parliament

Evropski parlament bo na zasedanju v Bruslju v sredo razpravljal, v četrtek pa po pričakovanjih podprl mnenje, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje. Mnenje Evropskega parlamenta, ki ni zavezujoče, bo predzadnji korak Hrvaške na poti v schengen z januarjem prihodnje leto. Dokončno odločitev naj bi decembra sprejel Svet EU.

Za vstop Hrvaške v schengen ni več ovir, država je dokazala, da zadovoljivo izpolnjuje vse določbe schengenskega pravnega reda, je zapisano v osnutku mnenja, ki ga bodo v četrtek potrjevali evropski poslanci in ki ga je konec oktobra že podprl pristojni odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve.

Parlament naj bi v mnenju Svet EU pozval, naj sprejme sklep o vstopu Hrvaške v schengensko območje, ki je predviden 1. januarja 2023.

Poročevalec odbora, portugalski poslanec Paulo Rangel (EPP), je po glasovanju na odboru sporočil, da je bila na Hrvaškem opravljena najobsežnejša ocena za članstvo v schengenskem območju med vsemi državami EU doslej. Na osmih področjih schengenskega pravnega reda je Hrvaška izpolnila 281 priporočil.

Evropska komisija in Svet EU sta potrdila, da je država pripravljena v celoti uporabljati schengenska pravila, odbor pa se strinja, da mora biti nadzor na notranjih mejah odpravljen do konca leta, je poudaril Rangel.

Končno odločitev o vstopu Hrvaške v schengen, za katero je potrebno soglasje vseh članic schengenskega območja, bodo sprejeli ministri za notranje zadeve na zasedanju v Bruslju 8. decembra. Na tem zasedanju bodo odločali tudi o vstopu Romunije in Bolgarije.

V EU glede vstopa Hrvaške v schengen kljub nekaterim opozorilom zaradi nespoštovanja človekovih pravic migrantov in nezakonitega vračanja, kot kaže, ni več zadržkov.

"Predvidoma se pogovarjamo tudi o sprejemu izjave, ampak ta izjava ne bo nič drugega kot ponovna zaveza k implementaciji arbitražne razsodbe, torej da vstop Hrvaške v schengen v ničemer ne izpodbija same razsodbe arbitražnega sodišča."

Tanja Fajon,
ministrica za zunanje zadeve RS

Tudi Slovenija, kjer je politika v preteklosti vseskozi bolj ali manj na glas razmišljala o pogojevanju soglasja hrvaški vključitvi v schengen z uveljavitvijo arbitražne razsodbe o meji, vstop načelno podpira. Vlada pa pri tem opozarja na dokončnost arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško. V zvezi s tem so se v zadnjih tednih v medijih pojavila ugibanja, da naj bi slovenska vlada pripravljala enostransko izjavo, ko Hrvaška z vstopom v schengen priznava tudi arbitražno razsodbo.

"Predvidoma se pogovarjamo tudi o sprejemu izjave, ampak ta izjava ne bo nič drugega kot ponovna zaveza k implementaciji arbitražne razsodbe, torej da vstop Hrvaške v schengen v ničemer ne izpodbija same razsodbe arbitražnega sodišča," je minuli teden ob robu srečanja s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Fajon, ki pričakuje pozitivno politično odločitev na zasedanju ministrov EU za notranje zadeve, je tudi napovedala, da bo vlada v kratkem sprejela predlog stališča, o katerem bodo nato odločali v državnem zboru.

Slovenija sicer na zasedanjih Sveta EU glasuje v skladu s stališčem, ki se sprejme v državnem zboru na predlog vlade, kot to predvideva zakon o sodelovanju med DZ in vlado v zadevah EU.

9OFbveDekno

F2-p6hiYZK0

eEvfuWvaGv8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.