STA

 |  Svet

»Te volitve ne morejo ničesar bistveno spremeniti. Odnosi bodo zaenkrat ostali slabi.«

Rusija tudi po vmesnih volitvah pričakuje slabe odnose z ZDA

Videokonferenca ruskega predsednika Vladimirja Putina in ameriškega predsednika Joeja Bidna

Videokonferenca ruskega predsednika Vladimirja Putina in ameriškega predsednika Joeja Bidna
© Presidential Executive Office of Russia / Wikimedia Commons

Rezultati vmesnih volitev ne bodo imeli bistvenega vpliva na odnose z ZDA, je v torek dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Odnose med Rusijo in ZDA je ocenil kot slabe, pri čemer meni, da bodo takšni do nadaljnjega tudi ostali.

"Te volitve so pomembne, po drugi strani pa se verjetno ne bom zmotil, če rečem, da bi bilo napačno pretiravati z njihovim pomenom za prihodnost naših dvostranskih odnosov v kratkoročnem in srednjeročnem obdobju. Te volitve ne morejo ničesar bistveno spremeniti. Odnosi bodo zaenkrat ostali slabi," je po poročanju ruske tiskovne agencija Tass poudaril Peskov.

V ZDA so v torek potekale volitve sredi predsedniškega mandata, na katerih so prebivalci izbirali člane predstavniškega doma ameriškega kongresa, tretjino senatorjev, člane državnih kongresov, ponekod pa tudi guvernerje. Zaenkrat še ni znano, kdo bo nadziral večino v zveznem kongresu, od česar bosta odvisni preostali dve leti predsedniškega mandata Josepha Bidna.

K poslabšanju odnosov med državama je v zadnjem letu bistveno prispevala ruska invazija na Ukrajino, kjer že vse od februarja poteka vojna. Najhujši spopadi potekajo na vzhodu države, kjer si je Rusija oktobra nezakonito priključila štiri regije.

Nedavno je eno izmed njih, regijo Lugansk obiskal Peskov, ki naj bi tam glede na današnje navedbe Kremlja usposabljal predstavnike medijev in tiskovnih služb. Medtem se je že vrnil v Moskvo.

Rusija je sicer v torek sporočila, da je Ukrajino nedavno obiskal tudi obrambni minister Sergej Šojgu, a točna lokacija njegovega obiska ni bila razkrita.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.