STA

 |  Svet

NATO / »Putinova zmaga v Ukrajini ne bi bila katastrofalna samo za Ukrajince«

Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg je zpostavil pomen nadaljnje podpore Kijevu, ki je po njegovem pomemben ne zgolj za Ukrajince, temveč tudi za države članice zavezništva

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg se je v pogovoru z britanskim premierjem Rishijem Sunakom v Londonu zahvalil Veliki Britaniji za pomemben prispevek zavezništvu in močni podpori Ukrajini v vojni z Rusijo. Izpostavil je pomen nadaljnje podpore Kijevu ne samo za Ukrajince, ampak tudi za države članice zavezništva, so sporočili iz Nata.

V izjavi po srečanju na sedežu britanske vlade je Stoltenberg pohvalil Veliko Britanijo zaradi vodenja večnacionalne bojne enote Nata v Estoniji in ker je zagotovila letala in ladje za patrulje zavezništva.

Pozdravil je tudi močno britansko podporo Ukrajini, vključno z urjenjem skoraj 30.000 ukrajinskih vojakov v zadnjih letih.

Izpostavil je pomen nadaljnje podpore Ukrajini. "Zmaga ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini ne bi bila katastrofalna samo za Ukrajince, ampak bi bili zaradi nje tudi mi bolj ranljivi," saj bi bilo sporočilo Putinu in drugim avtoritarnim voditeljem, da lahko cilje dosegajo z uporabo brutalne vojaške sile, je opozoril.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira današnjo napoved umika ruskih sil iz ukrajinskega mesta Herson, je odgovoril, da je videl napovedi, da pa je treba počakati, kaj se bo dejansko zgodilo na terenu.

"Zmage, ki jih dosegajo, pripadajo pogumnim ukrajinskim vojakom, vendar je bistvenega pomena tudi podpora, ki jo prejemajo od Združenega kraljestva in zaveznic Nata."

Jens Stoltenberg,
generalni sekretar zveze NATO

Ocenil je, da je spodbudno videti, kako so ukrajinske sile sposobne osvoboditi več ozemlja. "Zmage, ki jih dosegajo, pripadajo pogumnim ukrajinskim vojakom, vendar je bistvenega pomena tudi podpora, ki jo prejemajo od Združenega kraljestva in zaveznic Nata," je dejal.

Stoltenberg je bil prvi tuji visoki predstavnik, s katerim se je Sunak sestal na Downing Streetu, odkar je prevzel položaj pred dvema tednoma. Britanski premier izjave po pogovoru ni dal, ob njegovem začetku pa je izpostavil, da Nato ostaja "temeljni kamen" varnosti Združenega kraljestva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med obiskom v Združenem kraljestvu se je generalni sekretar v Londonu srečal tudi z britanskim zunanjim ministrom Jamesom Cleverlyjem. Z obrambnim ministrom Benom Wallaceom je obiskal vojaško oporišče, kjer urijo ukrajinske vojake.

TewXCJAYW6A

XHAcDdgf9AE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.