STA

 |  Politika

Anketa / Kdo vodi tik pred drugim krogom predsedniških volitev?

Najnovejša javnomnenjska raziskava Dela in POP TV razkriva, da je še vedno v prednosti Nataša Pirc Musar

V drugem krogu predsedniških volitev se bosta pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar

V drugem krogu predsedniških volitev se bosta pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar
© Gašper Lešnik

Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je za POP TV in Delo opravil Inštitut Mediana, bi 51,7 odstotka vprašanih, ki so dejali, da se bodo predsedniških volitev najverjetneje udeležili, podprlo Natašo Pirc Musar. Anžetu Logarju pa bi naklonili 44,6 odstotka podpore. Drugega kroga naj bi se po anketi udeležilo okrog 50 odstotkov volivcev.

1,3 odstotka verjetnih udeležencev volitev še ne ve, koga bi volili. 1,7 odstotka ne bi volilo nobenega od kandidatov v drugem krogu, 0,7 odstotka vprašanih pa odgovora ni želelo podati, poročata Delo in POP TV.

Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je za POP TV in Delo opravil Inštitut Mediana, bi 51,7 odstotka vprašanih, ki so dejali, da se bodo predsedniških volitev najverjetneje udeležili, podprlo Natašo Pirc Musar.

Kot je zapisalo Delo, je ob upoštevanju intervala zaupanja teoretično še vedno mogoče, da bi Slovenija dobila "prvega desnega predsednika". Javnomnenjski analitiki pa ocenjujejo, da bo rezultat predsedniških volitev odvisen tudi od volilne udeležbe - čim večja bo, tem manj možnosti za zmago naj bi imel Anže Logar.

Večja kot bo volilna udeležba, manj možnosti za zmago naj bi imel Anže Logar.

Po Medianinih podatkih se četrtina volivcev dokončno odloči v zadnjih treh dneh pred volitvami, pri čemer pa v drugem krogu predsedniških volitev ne bo taktičnega glasovanja, saj volivci ne bodo prehajali med kandidatoma. Ključna bo torej volilna udeležba podpornikov obeh kandidatov, ocenjuje Mediana.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana je anketo za časnik Delo in POP TV opravil med 7. in 9. novembrom na reprezentativnem vzorcu 718 vprašanih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.