STA

 |  Politika

Nancy Pelosi / »Moji člani me prosijo, naj ne odpišem ponovne kandidature«

Predsednico predstavniškega doma ameriškega kongresa demokratski kolegi pozivajo, naj ponovno kandidira, ne glede na to, da bodo večino najverjetneje prevzeli republikanci

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa demokratka Nancy Pelosi

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa demokratka Nancy Pelosi
© Gage Skidmore / Flickr

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v nedeljo dejala, da jo demokratski kolegi pozivajo, naj ponovno kandidira za to funkcijo, ne glede na to, da bodo večino v tem domu kongresa najverjetneje prevzeli republikanci.

Vseh glasov po torkovih kongresnih in drugih volitvah sredi predsedniškega mandata v ZDA še niso prešteli, jasno pa je, da se napovedi o veliki republikanski večini v novem sklicu ne bodo uresničile. Obstaja celo majhna možnost, da demokrati obdržijo večino v predstavniškem domu, tako kot so jo že v senatu.

82-letna Pelosi je v nedeljo zagotovila, da demokrati še niso pokopani, odločitev o morebitni novi kandidaturi pa bo sprejela v prihajajočih tednih. "Moji člani me prosijo, naj ne odpišem ponovne kandidature, ampak najprej je potrebno končati te volitve," je dejala.

Za večino v predstavniškem domu kongresa je potrebnih 218 glasov, republikancem pa se v najboljšem primeru sedaj obeta do 220 glasov. Ta številka se lahko spremeni že prihodnje leto. Vsako leto namreč ostane nekaj sedežev praznih in se izvedejo posebne volitve, ker poslanci umirajo, zbolijo, gredo v pokoj ali kako drugače odidejo s položaja.

Januarja prihodnje leto bodo potekale volitve za predsednika predstavniškega doma, o čemer glasuje vseh 435 članov tega doma. Nadobudni republikanski naslednik Pelosijeve Kevin McCarthy za zdaj nima popolne podpore niti v lastni poslanski skupini.

Obenem seveda tudi ni zagotovila, da bi prihodnje leto za Pelosijevo, ki je leta 2020 napovedala, da se bo letos poslovila s položaja, glasovali vsi demokrati.

Do nedelje zvečer so imeli republikanci zagotovljenih 212 sedežev, demokrati 204, 19 sedežev pa je bilo še neodločenih.

"Predsednica bo odločitev sporočila, ko jo bo sporočila. Do takrat pa lahko vsi skupaj opazujemo, kako McCarthy izgublja predsedniški položaj, še preden ga je sploh osvojil," je sarkastično izjavil tiskovni predstavnik Pelosijeve Drew Hammill.

P40wuB9MzgI

ya_2vKQdPko

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.