STA

 |  Kultura

Ruševine / Banksy v Ukrajini

Banksy je objavil svoje najnovejše delo, mural telovadke, ki ga je umestil na ostanke pročelja ukrajinske stavbe, uničene v ruskem bombardiranju

Banksyjeva umetnina na ukrajinskih ruševinah

Banksyjeva umetnina na ukrajinskih ruševinah
© Instagram / Banksy

Anonimni ulični umetnik Banksy je nedavno na uradnem Instagramu objavil svoje najnovejšo delo, mural telovadke, ki ga je umestil na ostanke pročelja ukrajinske stavbe, uničene v ruskem bombardiranju. Več podobnih del je bilo v zadnjem času opaženih v Kijevu in njegovi okolici, kar je sprožilo ugibanja, da umetnik ustvarja v Ukrajini.

Delo, ki ga je slavni umetnik delil na Instagramu v petek zvečer, prikazuje telovadko, ki dela stojo med ruševinami po bombnem napadu v mestu Borodjanka v okolici ukrajinske prestolnice. Banksy je ob treh fotografijah dela pripisal zgolj "Borodjanka, Ukrajina".

Nekaj drugih muralov, ki so v zadnjem času vzniknili v Kijevu in okoliških mestih, Banksy zaenkrat še ni uradno priznal za svoja dela, vendar jih odlikuje njegov prepoznaven slog.

Porušena stavba z Banksyjevim delom

Porušena stavba z Banksyjevim delom
© Instagram / Banksy

Eden, prav tako v Borodjanki, prikazuje otroka, ki v judoističnem dvoboju premaga moškega, ki spominja na Vladimirja Putina, drugi, ki so ga opazili v mestu Irpin, pa ritmično gimnastičarko z vratno opornico, ki nastopa s trakom ter navidezno lebdi tik nad luknjo v pročelju stavbe, na kateri se nahaja, poroča britanski BBC.

Borodjanka je bilo eno najbolj bombardiranih mest v Ukrajini takoj po ruski invaziji februarja letos. Ruski vojaki so v mestu, ki se nahaja približno 50 kilometrov severozahodno od Kijeva, vztrajali več tednov po začetku vojne, ukrajinske sile pa so ga nato osvobodile aprila.

Irpin je prav tako zaznamovan z vojnimi grozotami, saj je bilo mesto prizorišče zloglasnega pokola več sto civilistov, ki so ga izvedli ruski okupatorji.

BBC omenja še četrto delo, pod katero se je morda prav tako podpisal Banksy. Mural na betonski obrambni strukturi v Kijevu prikazuje otroka, ki sedita na protitankovski oviri in jo uporabljata kot gugalnico.

Banksy je vse do danes kljub svetovni slavi ohranil anonimnost, njegova dela pa odlikuje kritičen komentar sodobnega časa. Umetnik je zaslovel z grafiti po ulicah angleškega mesta Bristol v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja, v zadnjih desetletjih pa se njegove umetnine pojavljajo po različnih delih sveta.

7YkOi9Kcmyo

5nhJu8QzfJc

QtrubdUiRls

Aq2mm1HUPvM

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.