STA

 |  Politika

Vox populi / Podpora Golobovi vladi znova narasla

Vlado kot uspešno ocenjuje 56,3 odstotka vprašanih, med parlamentarnimi strankami pa sta višjo podporo zabeležil koalicijski Gibanje Svoboda in SD

Robert Golob, predsednik vlade in predsednik stranke Gibanje Svoboda

Robert Golob, predsednik vlade in predsednik stranke Gibanje Svoboda
© Borut Krajnc

Podpora vladi je po oktobrskem padcu znova narasla. Kot uspešno jo namreč ocenjuje 56,3 odstotka vprašanih v tokratni javnomnenjski raziskavi agencije Ninamedia Vox populi za časnika Dnevnik in Večer. Med parlamentarnimi strankami sta nekoliko višjo podporo zabeležil koalicijski Gibanje Svoboda in SD, drugim pa je podpora rahlo upadla.

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 56,3 odstotka vprašanih, kot neuspešno 32,6 odstotka, odgovor "ne vem" pa je podalo 11,1 odstotka anketirancev. Podpora vladi je tako v primerjavi z oktobrom, ko jo je kot uspešno ocenilo 51,7 odstotka vprašanih, znova narasla.

Med strankami bi največji delež anketirancev podprl Gibanje Svoboda, ki ima 31,3-odstotno podporo, medtem ko je oktobra stranka zabeležila 29,8-odstotni delež.

Na drugem mestu ostaja SDS, za katero bi glasovalo 23,8 odstotka vprašanih, podpora ji je v primerjavi s prejšnjim mesecem (24,1 odstotka) nekoliko upadla.

Višjo podporo kot oktobra je poleg Gibanja Svoboda zabeležila še SD, za katero bi glasovalo 8,3 odstotka anketirancev (oktobra osem odstotkov).

NSi in Levici pa se je trend naraščanja podpore zaustavil. Za NSi bi namreč glas oddalo 9,7 odstotka (oktobra 9,8 odstotka), za Levico pa 5,8 odstotka (oktobra šest odstotkov).

Katero od drugih strank bi volilo 2,7 odstotka, neopredeljenih pa je 14,6 odstotka, kar je nekoliko manj kot oktobra, ko je bilo takšnih 16,2 odstotka.

Na vrhu lestvice priljubljenosti Pahor in Golob

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov ostaja odhajajoči predsednik republike Borut Pahor, sledi mu predsednik vlade Robert Golob. Tretjeuvrščeni je poslanec SDS in kandidat na predsedniških volitvah Anže Logar. Na četrtem mestu je tokrat evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je prehitela ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je pristal na petem mestu. Na šestem mestu ostaja ljubljanski župan Zoran Janković, sledita predsednik NSi Matej Tonin ter predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon.

Po izpadu v prvem krogu predsedniških volitev je evropski poslanec Milan Brglez nazadoval za sedem mest, največ med vsemi, in je trenutno trinajsti. Precejšen padec je doživel tudi poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki je izgubil štiri mesta. Obrambni minister Marjan Šarec se je povzpel za tri mesta, ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar pa za dve.

Novoizvoljene predsednice republike Nataše Pirc Musar ni na lestvici, ker doslej ni bila političarka in se zato ni kvalificirala za ocenjevanje.

Družbo najbolj priljubljenih zapuščata državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Alenka Bratušek ter poslanec Levice in predsedniški kandidat Miha Kordiš.

Agencija Ninamedia je javnomnenjsko raziskavo opravila med 7. in 11. novembrom na vzorcu 700 anketirancev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.