STA

 |  Svet

Združeni narodi / »Rusija naj plača odškodnino za škodo v Ukrajini«

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je sprejela resolucijo, ki poziva k izplačilu odškodnine, ki naj bi jo v Kijevu prejeli od Rusije za povzročeno vojno škodo

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres
© Jean-Marc Ferré / Flickr

Generalna skupščina ZN je včeraj sprejela resolucijo, ki poziva k izplačilu odškodnine, ki naj bi jo v Kijevu prejeli od Rusije za povzročeno škodo med vojno v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V resoluciji je zapisano, da mora Rusija "odgovarjati za vse kršitve mednarodnega prava v Ukrajini ali proti njej" in "nositi pravne posledice vseh svojih mednarodno protipravnih dejanj, vključno s plačilom odškodnine za morebitno škodo, ki jo je povzročila s takšnimi dejanji."

Besedilo resolucije poziva tudi k vzpostavitvi "mednarodnega registra", ki bi dokumentiral škodo, ki jo je v Ukrajini povzročila Rusija.

Za resolucijo je glasovalo 94 držav, s čimer je bila dosežena potrebna dvotretjinska večina. 73 držav se je vzdržalo, 14 pa jih je glasovalo proti - poleg Rusije so bile med njimi tudi Kitajska, Iran in Kuba.

d6FoGiywmFM

eQGJ7R9ckpc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.