STA

 |  Politika

Ljubljana / Jankoviću zmaga že v prvem krogu 

Po trenutno preštetih glasovnicah kaže, da v Ljubljani drugega kroga ne bo ter da bo dozdajšnji župan Zoran Janković zmagal z okoli 60-odstotno podporo volivk in volivcev

Zoran Janković, župan Ljubljane

Zoran Janković, župan Ljubljane
© arhiv Mladine

Ljubljanski župan Zoran Janković pričakuje zmago v prvem krogu lokalnih volitev, pa tudi večino njegove Liste Zorana Jankovića v mestnem svetu. "Ne glede na rezultat v mestnem svetu pa bomo delali sporazum o sodelovanju tako z Gibanjem Svoboda kot SD," je napovedal v izjavi.

Jankovića je presenetila nizka udeležba. Do 16. ure je po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 550.815 oziroma 32,72 odstotka volilnih upravičencev. To je nekaj manj kot na prejšnjih volitvah. V mestnih občinah je bila udeležba 28,36-odstotna.

© DVK

"Vedel sem, da bo nizka udeležba, nisem pa vedel, da bo tako nizka. Po mojem mnenju sta razloga dva, vsako nedeljo imamo volitve, hkrati pa so razlog javnomnenjske ankete, ki so kazale, da premočno vodim," je ocenil Janković, ki rezultate pričakuje v volilnem štabu v središču Ljubljane.

"Rezultata ne poznam, pričakujem zmago v prvem krogu in večino Liste Zorana Jankovića v mestnem svetu. Ne glede na rezultat v mestnem svetu, bomo delali sporazum o sodelovanju tako z Gibanjem Svoboda kot SD."

Zoran Janković,
župan Ljubljane

"Rezultata ne poznam, pričakujem zmago v prvem krogu in večino Liste Zorana Jankovića v mestnem svetu. Ne glede na rezultat v mestnem svetu, bomo delali sporazum o sodelovanju tako z Gibanjem Svoboda kot SD," je napovedal.

Kot je izpostavil, so volitve praznik demokracije. "Ljubljančani bodo odločili. Nima me kaj skrbeti, kar bodo odločili, to bomo sprejeli. To je demokracija. Odloča tisti, ki je prišel na volišče in tisti, ki je ostal doma," je sklenil.

"Vedel sem, da bo nizka udeležba, nisem pa vedel, da bo tako nizka. Po mojem mnenju sta razloga dva, vsako nedeljo imamo volitve, hkrati pa so razlog javnomnenjske ankete, ki so kazale, da premočno vodim."

Zoran Janković

69-letni Janković je na čelu glavnega mesta že 16 let. Nazadnje je pred štirimi leti najbližjega zasledovalca Anžeta Logarja premagal z dobrimi 60 odstotki glasov.

V Ljubljani se za županski stolček poleg Jankovića potegujejo še Nataša Sukić (Levica), Igor Horvat (SDS), Aleš Primc (Glas za otroke in družine), Jasmin Feratović (Piratska stranka), Tina Bregant (SLS, Naša dežela), Jasminka Dedić (Vesna - zelena stranka), Mojca Sojar (NSi) in Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije in Konkretno).

nZbPXRo4KL8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.