STA

 |  Svet

Preložitev višjih stroškov na kupce

Nemška podjetja višje stroške prenašajo na stranke

Nemška podjetja višje stroške prenašajo na stranke, a kot ugotavlja münchenski inštitut Ifo, to počnejo počasi in ne v celotnem obsegu. V zadnjih mesecih so na stranke preložili okoli 34-odstotni del višjih cen, do aprila nameravajo odstotek dvigniti na 50, so sporočili iz Ifa.

"Preložitev višjih stroškov na kupce bo v prihodnjih mesecih verjetno povzročilo nadaljnji inflacijski pritisk na potrošniške cene," je ocenil raziskovalec pri Ifu Manuel Menkhoff. Pri občutnejšem zviševanju cen sicer podjetja omejujejo šibko povpraševanje, konkurenca in dolgoročne pogodbe.

Največji del višjih stroškov (68 odstotkov) nameravajo na stranke prenesti podjetja v predelovalni industriji, 66-odstotni del podražitev nameravajo na kupce prenesti podjetja v gradbeništvu, 53-odstotnega pa podjetja v trgovini. Ponudniki storitev bodo na kupce prenesli 36 odstotkov podražitev.

V proizvodnji so načrti podjetij po ugotovitvah Ifa zelo različni. Čevljarji in proizvajalci usnjenih izdelkov nameravajo na kupce prevaliti 89 odstotkov višjih stroškov, proizvajalci pijač pa 38 odstotkov.

Ifo je anketo oktobra izvedel med 6500 podjetji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.