STA

 |  Družba

Statistika / Čedalje več potrošnikov občuti podražitve

V primerjavi z lanskim novembrom se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov znižala za deset odstotnih točk

© bertknot / Flickr

Kazalnik zaupanja potrošnikov se je novembra na mesečni ravni drugi mesec zapored izboljšal, tokrat za eno odstotno točko, v medletni primerjavi pa je upadel za deset odstotnih točk. Medtem je kazalnik gibanja cen v zadnjih 12 mesecih dosegel najvišjo vrednost doslej, kar kaže, da vse več potrošnikov občuti podražitve, je objavil statistični urad.

K mesečnemu dvigu vrednosti kazalnika zaupanja so novembra glede na oktober prispevala predvsem bolj optimistična pričakovanja potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi (za tri odstotne točke) in večjih nakupov (za eno odstotno točko) ter mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu (prav tako za eno odstotno točko). Bolj pesimistična so bila le pričakovanja o finančnem stanju v gospodinjstvu (upad za eno odstotno točko).

V primerjavi z lanskim novembrom se je medtem vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov znižala za deset odstotnih točk. Prav tako je bila nižja od povprečja prejšnjega leta, in sicer za 15 odstotnih točk.

"Kaže, da čedalje več potrošnikov občuti podražitve," so navedli. "Po drugi strani pa se zadnje pol leta postopno znižuje vrednost kazalnika gibanje cen v prihodnjih 12 mesecih. To pomeni, da se število potrošnikov, ki pričakujejo višjo stopnjo inflacije, zmanjšuje."

Statistični urad RS

Na letni ravni so se poslabšale vse štiri komponente tega kazalnika: pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 15 odstotnih točk, trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za 13 odstotnih točk, pričakovanje glede večjih nakupov za devet odstotnih točk in pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za štiri odstotne točke.

Statistiki so v današnji objavi izpostavili še kazalnik gibanja cen v zadnjih 12 mesecih, ki je dosegel najvišjo vrednost, odkar ga spremljajo. "Kaže, da čedalje več potrošnikov občuti podražitve," so navedli. "Po drugi strani pa se zadnje pol leta postopno znižuje vrednost kazalnika gibanje cen v prihodnjih 12 mesecih. To pomeni, da se število potrošnikov, ki pričakujejo višjo stopnjo inflacije, zmanjšuje," so sklenili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.