STA

 |  Politika

Referendum / Prvi dan predčasnega glasovanja na volišču manj kot odstotek volivcev

Prvi dan predčasnega glasovanja na treh zakonodajnih referendumih 15.202 volivca oziroma nekaj manj kot 0,9 odstotka vseh volilnih upravičencev

Na predčasnem glasovanju sta svoj glas oddala tudi novinarja RTV Slovenija Aleš Malerič in Gregor Drnovšek

Na predčasnem glasovanju sta svoj glas oddala tudi novinarja RTV Slovenija Aleš Malerič in Gregor Drnovšek
© Gašper Lešnik

Po podatkih okrajnih volilnih komisij sta se v torek, prvi dan predčasnega glasovanja na treh zakonodajnih referendumih, udeležila 15.202 volivca oziroma nekaj manj kot 0,9 odstotka vseh volilnih upravičencev. Podatki se sicer nanašajo le na referendum o spremembah zakona o vladi.

Okrajne volilne komisije namreč zaenkrat sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na referendumu o spremembah zakona o vladi. V nedeljo po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi objavljali za vsak referendum posebej, poleg sprememb zakona o vladi še za referenduma o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi.

Na referendumu o noveli zakona o vodah julija lani je prvi dan predčasnega glasovanja glas oddalo 24.707 volivcev oziroma 1,45 odstotka volilnih upravičencev, drugi dan 30.113 oz. 1,77 odstotka, zadnji dan pa 29.376 oz. 1,73 odstotka volivk in volivcev. Skupaj je takrat na referendumu predčasno glasovalo 84.196 volivk in volivcev oz. 4,96 odstotka upravičencev. Končna volilna udeležba na omenjenem referendumu pa je bila 46,46-odstotna.

Podatki se sicer nanašajo le na referendum o spremembah zakona o vladi.

Predčasno glasovanje sicer poteka še danes in jutri med 7. in 19. uro. Volivec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, v Ljubljani pa je 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču.

Na glasovanju o treh zakonodajnih referendumih je na voliščih en volilni imenik, pri čemer se mora volivec v volilni imenik podpisati za vsak referendum posebej.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.