Izak Košir

 |  Mladina 47  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Prizor iz predstave Da me je strah?

Prizor iz predstave Da me je strah?
© Nada Žgank

Da me je strah?, Prešernovo gledališče Kranj, Kranj

25/11—26/11 ob 19.30

Družinska drama v režiji Anđelke Nikolić je nastala po avtobiografskem romanu Maruše Krese (1947–2013) in njegov glavni protagonist je v resnici vojna. Pisateljica jo je doživljala predvsem skozi oči svojih staršev, odlikovanih partizanov in v socialistični Jugoslaviji pomembnih političnih funkcionarjev. V romanu je orisala različne načine merjenja moči, ki so še najbolj izraziti v času spora okoli Informbiroja, v zgodbi o njenem »udbaškem« zasledovalcu in v pomiku bojnega polja v medosebne odnose, kjer se tovarištvo izrodi v zavist, strah in nezaupanje. Igrajo Miha Rodman, Vesna Jevnikar, Borut Veselko in Tina Resman. Več na www.pgk.si.

CoFestival 2022, Kino Šiška & Stara mestna elektrarna, Ljubljana

25/11—01/12

Letošnji CoFestival, mednarodni festival sodobnega plesa, ima tri tematske sklope. Prvi koreografsko snov obravnava skozi kolektiven ali subjektiven čas (Moritz Ostruschnjak, Michiel Vandevelde, Mateja Rebolj in Magdalena Reiter, Alma Söderberg in Cullberg), drugi telo in življenje opazuje skozi prizmo virtualne in digitalne krajine (Yuske Taninaka, Aleksandar Georgiev z ekipo, Barbara Matijević in Giuseppe Chico), tretji pa sodobni trenutek pretvarja v poetično podobo, ki se neizogibno izteka v naravo (Vera Ondrasikova s kolektivom, Mala Kline). Letošnji festival bo odprl plesni solo Moritza Ostruschnjaka Plesne inštrukcije (Ne bo večno tako), sklenila pa ga bo predstava Noche Alme Söderberg z ansamblom Cullberg. Več na cofestival.si/2022.

Alo!Stari, Štuk, Maribor

25/11 ob 20. uri

Po koncertu v skoraj razprodanem ljubljanskem Kinu Šiška skejt pankerji Alo!Stari pripravljajo koncert še na domačem terenu, in sicer v mariborskem Štuku. Zasedbi, ki je svojo bit našla v mariborščini, se bodo na odru pridružili tudi nekateri njeni glasbeni kolegi, denimo mariborski pripovedovalec zgodb, raper Emkej, ska-funk-punk trobilci Smetnaki, koncert pa bodo odprli domači punkrockerji Last Dropout. Za vstopnico boste odšteli 15 evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.