Monika Weiss

 |  Mladina 47  |  Družba

V kinodvoranah v Supernovi na Rudniku v Ljubljani še ne bi smeli predvajati filmov

Brez uporabnega dovoljenja

Nakupovalno središče Supernova Rudnik se je nedavno razširilo in po novem k njemu sodi več kot 60 različnih enot, od trgovin in »zabavišč« do gostinskih lokalov. Znotraj Supernove že deluje tudi »najmodernejši kino v Ljubljani« Cineplexx Ljubljana Rudnik.

Vendar so v torek iz pristojnega sektorja ministrstva za okolje in prostor potrdili neuradne informacije, da kinodvorane sploh še nimajo uporabnega dovoljenja: »Investitor, podjetje Supernova Lju, je 17. maja 2022 na ministrstvo za okolje in prostor podal zahtevek za izdajo uporabnega dovoljenja za uporabo kinodvoran v prizidku trgovskega centra Supernova Rudnik. Tehnični pregled je bil izveden 18. oktobra 2022, investitor odpravlja ugotovljene pomanjkljivosti, uporabno dovoljenje še ni bilo izdano.« V dodatnem odgovoru pa so nakazali, da verjetno uporabnega dovoljenja nima še več drugih obratov. »Osmega septembra 2022 je bilo izdano uporabno dovoljenje le za manjši del prizidka trgovskega centra Supernova Rudnik.«

Kako je mogoče, da tak kompleks v Ljubljani, ki se na veliko oglašuje in v katerega se zgrinjajo množice ljudi, deluje brez vseh dovoljenj, ki zagotavljajo osnovno varstvo ljudi, in da pristojne državne službe tega ne zaznajo in ne preprečijo? To je nerazumljivo in nedopustno.

Z ministrstva za okolje, kjer vodijo postopek izdaje uporabnega dovoljenja, so na vprašanje odgovorili: »Vprašanje se ne nanaša na pristojnost sektorja za dovoljenja, ampak inšpekcijskega nadzora.« Na inšpektoratu za okolje in prostor so za stanje izvedeli iz našega novinarskega vprašanja. »Inšpektorat za okolje in prostor ni prejel pobude za izvedbo nadzora (prijave) zaradi uporabe trgovskega centra v Supernovi brez uporabnega dovoljenja. Lahko pa vsebino svojih vprašanj, če se boste strinjali, zabeležite kot prijavo,« so odpisali. Na inšpektoratu sicer niso zaznali denimo niti dogodka na začetku novembra letos, ko se je v Supernovi na Rudniku sesedel strop, v notranjost pa je vdrla voda.

Iz družbe Supernova Lju, ki je investitor nakupovalnega središča in je v lasti avstrijske družbe SN ASSET, niso poslali nobenih pojasnil. Zakaj pa bi jih, če lahko brez osnovnih dovoljenj delujejo že več kot mesec in tudi uspešno služijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.