Uredništvo

 |  Svet

Žalovanje za kraljico / Skoraj vsakršno izražanje nestrinjanja z monarhijo je bilo zatrto že v kali

Družinsko žalovanje je trajalo še teden dni dlje od državnega

Pogreb kraljice Elizabete II.

Pogreb kraljice Elizabete II.
© Rory Arnold / No10 Downing Street / Flickr

Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Devetnajsti september 2022 Tadej Zupančič piše o tem, da je šestindevetdesetletna Elizabeth Alexandra Mary Windsor umrla 8. septembra 2022 ob 15.10 na gradu Balmoral v Ballaterju v okrožju Aberdeenshire. Vzrok smrti je bila "visoka starost". Njen poklic: "kraljevsko veličanstvo kraljica", stan: "vdova".

"Nekaj minut pred sedemnajsto je, v popolni tišini, orokavičeni kraljevi zakladnik s krste s posmrtnimi ostanki kraljice Elizabete II. dvignil tri najpomembnejše vladarske simbole: vladarsko jabolko, žezlo in krono. Žezlo in jabolko je izročil kraljičinemu brodarju, krono pa dvornemu naredniku. Windsorski dekan jih je pozorno opazoval pri teh skoraj uradniških opravilih in regalije nato položil na tri škrlatne blazine na glavnem oltarju kapele sv. Jurija na gradu Windsor. Pod močnimi žarometi so se zakladniku na čelu zasvetile potne srage."

"Med žalovanjem za kraljico – državnim in tudi družinskim, ki je trajalo še teden dni dlje – je bilo skoraj vsakršno izražanje nestrinjanja z monarhijo ali kraljičinim naslednikom zatrto že v kali."

Tadej Zupančič

"Potem je Karel III., najstarejši sin pokojne kraljice in novi kralj, na materino krsto položil manjšo različico prapora grenadirske garde, njenega osebnega polka, dvorni komornik, vodja kraljičinega osebja, lord Parker, pa je prelomil komorniško palico in jo prav tako položil na krsto. In potem so krsto začeli počasi spuščati v grobnico; windsorski dekan je prebral odlomek iz Psalma 103 – Človek, kakor trava so njegovi dnevi, kakor cvetica na polju, tako cvete – in ga nadaljeval z molitvijo," piše Zupančič.

POSEBNO ŠTEVILKO MLADINE NAROČITE NA TEJ SPLETNI POVEZAVI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.