STA

 |  Svet

Župan Kijeva / »Ne smemo dovoliti Putinu, da nam ukrade božič«

V Kijevu bodo tudi letos postavili božične smreke, ki pa zaradi vojne vihre ne bodo okrašene z lučkami

Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin
© kremlin.ru

V Kijevu bodo tudi letos postavili božične smreke, ki pa zaradi vojne vihre ne bodo okrašene z lučkami. "Ne smemo dovoliti Putinu, da nam ukrade božič," je sporočil župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko. V intervjuju za tiskovno agencijo RBC-Ukraine je hkrati izrazil prepričanje, da bo razmeram navkljub v mestu vladalo novoletno vzdušje.

V Kijevu se temperature trenutno gibljejo okoli ničle, medtem ko se njegovi prebivalci spopadajo z izpadi elektrike, ki jih povzročajo ruski napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

Kljub temu so mestne oblasti odločene, da poskrbijo za vsaj nekaj prazničnega vzdušja v prestolnici, ki je pred vojno štela 2,8 milijona ljudi. Kot je na Facebooku zapisal Sergej Kovalenko, vodja podjetja YASNO, ki skrbi za dobavo elektrike v Kijev, bo letošnje novoletno-božična smreka "najbolj energetsko varčno" drevo.

Večjih dogodkov ali koncertov v prestolnici vseeno ne bo, pa je potrdil župan. Kličko je minuli teden za nemški tabloid Bild dejal tudi, da zaradi ruskega obstreljevanja prebivalce mesta čaka najhujša zima po drugi svetovni vojni.

Po njegovih besedah želi Putin prebivalce Ukrajine ustrahovati, jih prisiliti, da zmrznejo in ostanejo v temi, ter s tem ustvariti pritisk na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.