Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Vsak mesec november

Ted Eytan

Ted Eytan

November je mesec ozaveščanja o transspolnosti in zato priložnost, da kot posamezniki in družba razvijemo boljše razumevanje transoseb in njihovih živetih resničnosti, okrepimo njihove glasove, zgodbe in izkušnje ter poudarimo številne pomembne prispevke transspolnih in nebinarnih oseb v svetu.

Med pomembnejšimi dnevi v novembru je TDOR, dan spomina na žrtve transfobije, ki ga obeležujemo 20. novembra in predstavlja tudi opomnik, da je med nujno potrebnimi (družbenimi) spremembami za skupnost na prvem mestu še vedno varnost. V preteklem letu je bilo prijavljenih 327 umorov transoseb, med njimi 95 % transžensk in femininih oseb. Temnopolte osebe in druge rasne manjšine predstavljajo 65 % umorjenih, 35 % žrtev je bilo umorjenih na ulicah, 27 % pa doma.

Ob koncu letošnjega novembra je zato bistveno, da njegovo sporočilo in poslanstvo nesemo s sabo tudi v preostale mesece ter z izobraževanjem, samorefleksijo in angažirano podporo soustvarjamo lepši jutri med modro in roza.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.