STA

 |  Svet

Snowden dobil ruski potni list

Prošnjo za rusko državljanstvo vložila tudi Snowdnova soproga, s katero sta se poročila v Moskvi leta 2017

Edward Snowden Wired Magazine Cover on News Stand 8/2014 by Mike Mozart of TheToyChannel and JeepersMedia on YouTube

Edward Snowden na naslovnici revije Wired leta 2014
© Mike Mozart / Flickr 

Ameriški žvižgač Edward Snowden, ki se je po razkritju vohunjenja ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) pred leti zatekel v Rusijo, je dobil ruski potni list, je v petek sporočil njegov odvetnik Anatolij Kučerena za rusko tiskovno agencijo Tass.

Dodal je, da je prošnjo za rusko državljanstvo vložila tudi Snowdnova soproga, s katero sta se poročila v Moskvi leta 2017.

Snowdnu je sicer ruski predsednik Vladimir Putin rusko državljanstvo podelil septembra letos.

Snowden, nekdanji sodelavec NSA, je pobegnil iz ZDA, potem ko je leta 2013 novinarjem predal zaupne dokumente, ki jih je pobral s strežnika agencije. Razkril je, kako ZDA množično zbirajo osebne podatke in vohunijo za milijoni civilistov po vsem svetu.

Ker mu je v ZDA zaradi izdaje državnih skrivnosti grozilo in mu še vedno grozi več let zapora, je pobegnil v Rusijo, ki mu je podelila azil.

Njegov ameriški potni list so mu razveljavili leta 2013, kar je po navedbah Bele hiše običajen pravni postopek po izdaji zapornega naloga, medtem ko je ostal ameriški državljan.

Snowden je na Twitterju v petek zapisal, da je v Rusiji, ker mu je Bela hiša namerno razveljavila potni list, da bi ostal tu ujet, in da se še vedno vpleta v njegovo svobodo gibanja. Kje točno živi v Rusiji, sicer ni znano.

3cFjLFJg1Wo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.