Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Dežela avtocestnih širitev

Danes je nov dan

Danes je nov dan

V teh dneh so pričeli z gradnjo blejske obvoznice. Gre za pomemben projekt, ki bo nekoliko prometno razbremenil jezero. A vendarle dejstvo, da na mobilnost gledamo zgolj skozi prizmo avtomobilskega prometa, kaže na to, kako smo pri nas v preveliki meri odvisni od njega. 

Namesto ukrepov, ki bi spodbujali trajnostno mobilnost, pa širimo avtocestne povezave in poglabljamo prometni kaos, h kateremu pripomore tudi mednarodni tranzit. Železniška infrastruktura že leta stagnira, avtobusni prevozi, predvsem do turistično bolj priljubljenih destinacij, pa živijo predvsem na račun subvencioniranih ali brezplačnih vozovnic.

K takojšnjemu zmanjšanju prisotnosti avtomobilov na cestah lahko med iskanjem rešitev na področju trajnostne mobilnosti prispeva že nekaj tako enostavnega, kot je omogočanje dela od doma. Sosednja Furlanija - Julijska krajina pa na primer prebivalce spodbuja k uporabi kolesa za vsakodnevne opravke tako, da prihodnje leto vsem ponuja subvencijo za nakup novega. 

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.