Izak Košir

 |  Mladina 49  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Utrinek z razstave Z neba v nebo

Utrinek z razstave Z neba v nebo
© Blaž Gutman

Mitja Ficko & Marko Jakše: Z neba v nebo, Mestna galerija Ljubljana, Ljubljana

Do 12/02

Akademska slikarja Mitja Ficko in Marko Jakše, slednji je Slovenijo letos zastopal na pravkar končanem Beneškem bienalu, se predstavljata s serijo skupnih slik (pretežno večjega formata) in del na papirju iz let 2014 in 2015, ki pa sta jo letos dopolnila z novimi deli. Z združeno ustvarjalno energijo sta sprostila vse tiste sile, ki so ju najprej razdivjale v likovnem smislu ustvarjalnosti in nato povezale v vsebinske zgodbe, prepletene z vsemi njunimi individualnimi likovnimi značilnostmi. To je na slikah ustvarilo skupen likovni jezik, ki je te slike uglasil v enovite kompozicije z zgoščeno vsebino.

Porto Morto & RotorMotor, Kino Šiška, Ljubljana

15/12 ob 20.30

Kino Šiška in Mladina po pandemičnem premoru spet združujeta moči in pripravljata prednovoletno zabavo; gostila bosta hrvaški bend Porto Morto in domači dvojec RotorMotor. Zagrebška sedmerica Porto Morto velja za eno največjih presenečenj regionalne glasbene scene v zadnjem času. Težko opredeljiva zasedba, ki temelji na mešanici progresivnega popa, art rocka in indie elektronike, prepoznavnost gradi tudi s poudarjenim vizualnim izrazom, RotorMotor pa je producentsko-žurerski tandem, ki ga sestavljata Nejc Pucko in Luka Lah - Levanael, v razširjeni zasedbi pa se jim bodo na odru pridružili tudi vokalista Štras (MRFY) in Dacho (Matter), Dominika Maša Kozar (Futurski) na klaviaturi in Anja Romih z vizualijami. Cena vstopnice: 10 evrov.

Banksy: The Great Communicator, Trst, Italija

Do 10/04

V nekdanji tržaški ribarnici so odprli razstavo, posvečeno enemu najbolj znanih sodobnih umetnikov, Banksyju. Na ogled je okoli 60 izvirnih del iz različnih italijanskih in tujih zbirk, s čimer je tržaška razstava najpopolnejša razstava del, ki je bila doslej posvečena skrivnostnemu oziroma anonimnemu britanskemu grafitarju v Italiji. Banksy v svojih delih opozarja na krivice, ki se dogajajo po svetu, v njegovih stvaritvah je zaznati upor, pa tudi upanje in promocijo svobode.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.