STA

 |  Svet

ZDA bodo Ukrajini poslale raketne sisteme

V ZDA menijo, da bi z napotitvijo patriotov v Ukrajino lahko pomagali zaščititi tudi ukrajinske sosede, ki so članice zveze Nato

Ameriška vlada dokončuje načrte za napotitev obrambnih raketnih sistemov patriot v Ukrajino, kar naj bi naznanila že ta teden, poroča televizija CNN. Načrt mora potrditi obrambni minister Lloyd Austin.

Ukrajina se sooča z dnevnimi raketnimi napadi iz Rusije, zato že nekaj časa prosi ZDA za sodobne raketne sisteme dolgega dosega patriot, s katerimi bi se lahko uspešneje branili pred ruskimi balističnimi in manevrirnimi raketami ter brezpilotnimi letalniki.

Sistem patriot vključuje radarsko postajo, računalnike, generatorje, kontrolno postajo in do osem raketnih izstrelišč s po štirimi raketami. V ZDA menijo, da bi z napotitvijo patriotov v Ukrajino lahko pomagali zaščititi tudi ukrajinske sosede, ki so članice zveze Nato.

Pripadnike ukrajinske vojske bi naj za upravljanje sistemov urili v bazi ameriške kopenske vojske v Grafenwohrju v Nemčiji. Sistem patriot potrebuje posadke z več deset vojaki, urjenje pa običajno traja nekaj mesecev.

ZDA so sisteme patriot že poslale na Poljsko, pred tem v Izrael in Savdsko Arabijo, pa tudi v Južno Korejo in Japonsko. Sisteme so med drugim kupili tudi Nemci.

bN8tKO0RwXM

bYKVoEeIySk

BgFUgbxV6Lg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.