Izak Košir

 |  Mladina 50  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Malahit in azurit iz Zoisove zbirke

Malahit in azurit iz Zoisove zbirke
© Miha Jeršek/PMS

V vrtincu sprememb, Galerija Cankarjevega doma, Ljubljana

Do 05/11/2023

V Cankarjevem domu je na ogled prva naravoslovna razstava v njegovi zgodovini. Nastala je v tesnem sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije ter predstavlja pomembne zakonitosti narave in to, da se na svetu vse spreminja. Obiskovalca popelje skozi zgodovino Zemlje in razkriva njeno skrito, nenavadno, presenetljivo in človeškim očem pogosto nevidno življenje, obenem pa opozarja na posledice podnebnih sprememb, ki spreminjajo naš planet, in na množično izumiranje vrst. Bo človeštvo zmoglo toliko modrosti, da zaustavi uničevanje narave in zagotovi trajnostni razvoj tudi generacijam zanamcev?

Spolna vzgoja II: Diagnoza + Consentire, Nova pošta, Ljubljana

16/12 ob 19.30

Na Novi pošti v letošnji sezoni raziskujejo seksualni užitek kot osnovno spolno pravico v okviru človekovih pravic. Ustvarjalke raziskujejo teme, kot so boleči spolni odnosi in vaginizem, soglasje, seksualni užitek žensk s hendikepom, alternativne seksualne prakse ter zgodovina spolne vzgoje v Jugoslaviji. Pod taktirko Tjaše Črnigoj nastaja niz predavanj-performansov, ki jih bodo v oktobru povezali in razvili v celodnevni dogodek. Prvi v nizu bo že ta petek, 16. decembra, ob 19.30, in sicer bo osredotočen na boleče spolne odnose (Diagnoza) in seksualno soglasje (Consentire). Ob 20.30 bo sledila še okrogla miza s strokovnjakinjami o spolno zaznamovanem nasilju.

Zaključna zabava FGLF, Klub K4, Ljubljana

17/12 ob 22. uri

Na zabavi ob zaključku 38. festivala LGBT-filma, ki velja za najstarejši tovrstni filmski festival v Evropi (tudi zato v vabilu na zabavo uporablja kratico svojega prvotnega imena, sprva se je namreč imenoval Festival gejevskega in lezbičnega filma), bodo zvezde velikega platna oživele v nastopih kraljic preobleke. Nastopile bodo Babsi Adler, Vera Vulva, Patricia Vulva, Glupa Pupa Kunt in MC Trafika Čik Kunt, za glasbo pa bodo poskrbi didžeji Papi, Naj, maiaB in Oneness.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.