STA

 |  Svet

Boris Johnson / Od odstopa zaslužil že več kot milijon evrov

Nekdanji britanski premier Boris Johnson od odhoda z vrha vlade služi velike vsote kot govornik. Doslej se mu je s honorarji za govore na računu nabralo več kot milijon funtov (približno 1,12 milijona evrov).

fff

Nekdanji britanski premier Boris Johnson tudi po odhodu z vrha otoške politike dobro služi
© Andrew Parsons / No 10 Downing Street

Nekdanji britanski premier Boris Johnson od odhoda z vrha vlade služi velike vsote kot govornik. Kot izhaja iz novih podatkov o dodatnih zaslužkih britanskih poslancev, se mu je doslej s honorarji za govore na računu nabralo več kot milijon funtov (približno 1,12 milijona evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

Johnson je v zadnjih mesecih med drugim nagovoril bankirje v New Yorku, zavarovalničarje v ZDA, srečanje, ki ga je na Portugalskem organizirala mreža CNN in še eno zasedanje v Indiji.

Za svoje nastope je prejel plačila v višini od 215.000 do 277.000 funtov, izhaja iz posodobljenih podatkov v dokumentu, objavljenem na spletni strani britanskega parlamenta. Ta namreč beleži vse dodatne zaslužke poslancev.

Za svoje nastope je prejel plačila v višini od 215.000 do 277.000 funtov.

Johnson se je z Downing Streeta poslovil, potem ko je julija po nizu škandalov, ki so spodkopali njegovo podporo v lastni stranki, naznanil odhod z vrha vlade. Uradno je mandat zaključil septembra, še vedno pa 58-letni politik zaseda mesto v poslanskih klopeh svoje vladajoče konservativne stranke.

Potem ko je bila njegova naslednica Liz Truss zaradi posledic napovedanih davčnih sprememb primorana izjemno hitro oditi s položaja, je za hip celo kazalo na možnost njegovega povratka, a so poslanci stranke na koncu podprli Rishija Sunaka.

Johnson, ki med konservativci ostaja priljubljen, ne izključuje možnosti vnovičnega poskusa osvojitve premierskega položaja. Naslednje volitve v Združenem kraljestvu bodo predvidoma potekale leta 2024.

K2TfjsLuWrA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.