STA

 |  Svet

Putin / »Rusija bo dosegla vse svoje vojne cilje v Ukrajini«

Ruski predsednik je napovedal, da bo ruska mornarica januarja opremljena z novim tipom hipersoničnih raket, obenem pa namerava na okupiranih območjih Ukrajine vzpostaviti dve pomorski bazi

Vladimir Putin, ruski predsednik

Vladimir Putin, ruski predsednik
© www.kremlin.ru

Rusija bo korak za korakom dosegla vse svoje vojne cilje v Ukrajini, je na srečanju z najvišjimi vojaškimi uradniki sporočil ruski predsednik Vladimir Putin in napovedal, da bo ruska mornarica januarja opremljena z novim tipom hipersoničnih raket. Hkrati namerava Rusija na okupiranih območjih Ukrajine vzpostaviti dve pomorski bazi.

Rusija bo še naprej razvijala svoj vojaški potencial in bojno pripravljenost jedrskih sil, je ob tej priložnosti poudaril Putin. "Naše oborožene sile in njihove bojne zmogljivosti se nenehno in vsak dan povečujejo. Ta proces bomo seveda nadgrajevali," je dodal.

Ob tem je napovedal, da bo ruska mornarica v začetku januarja opremljena z novimi hipersoničnimi manevrirnimi raketami tipa Zircon, ki jih je Moskva razvila v zadnjih nekaj letih. Med prvimi bo z novo raketo opremljena fregata Admiral Gorškov.

Prav tako bo ruski vojski kmalu na voljo nova medcelinska balistična raketa tipa Sarmat, ki jo je mogoče opremiti z jedrskimi bojnimi konicami. Prihodnje leto pa naj bi Rusija začela uporabljati 22 izstrelitvenih ploščadi za medcelinske balistične rakete, vključno z raketami Sarmat, Avantgard in Jars, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub vojaškim neuspehom v Ukrajini Putin ostaja prepričan, da bo Rusija korak za korakom dosegla vse svoje cilje. Vojno je označil za skupno tragedijo, pri čemer pa je krivdo za izbruh sovražnosti pripisal Ukrajini in njenim zaveznikom, ne pa Moskvi.

"To, kar se dogaja, je seveda tragedija - naša skupna tragedija, vendar to ni posledica naše politike, temveč je posledica politike tretjih držav," je dejal in dodal, da je bil spopad s sovražnimi silami v Ukrajini neizogiben. Ponovno je kritiziral prisotnost fašizma in neonacizma v Ukrajini ter ukrajinske oblasti obtožil, da pripadnike teh ideologij povzdiguje v uradnike.

Prav tako je pozval k hitrejšemu oboroževanju in modernizaciji vojske ter pri tem izpostavil potrebo po vključitvi brezpilotnih letal v enotno izvidniško omrežje. "Že v kratkoročni perspektivi je treba vsakemu vojaku zagotoviti možnost, da dobi informacije s pomočjo brezpilotnih letalnikov," je dejal.

"Naj omenim, da imamo dobre izkušnje z razvojem edinstvenih podvodnih brezpilotnih letal in vem, da ima naša industrija vse možnosti za ustvarjanje široke družine zračnih in kopenskih brezpilotnih letal z najboljšimi in visoko zmogljivimi lastnostmi, vključno z elementi umetne inteligence," je še dodal.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je ob tem naznanil, da bo Rusija v regijah, ki jih okupira in si jih je enostransko priključila, vzpostavila pomorski bazi. "Pristanišči v Berdjansku in Mariupolju v celoti delujeta. Tam nameravamo namestiti pomorski bazi za podporna plovila, reševalne službe in za popravilo ladij mornarice," je pojasnil.

Ruska mornarica se je po njegovih besedah okrepila z novo podmornico na jedrski pogon oboroženo z balističnimi raketami tipa Bulava, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Hkrati je minister predlagal, da se število pripadnikov ruske vojske poveča na 1,5 milijona vojakov in da se zviša starostna meja za služenje vojaškega roka, s čimer se je Putin tudi strinjal.

Po navedbah Šojguja naj bi ruske sile v Donbasu na več kot 27.000 hektarjev ozemlja odstranile mine, v Mariupolju pa naj bi zgradile 12 stanovanjskih stavb.

Ob tem je opozoril, da se ruske sile v Ukrajini spopadajo s skupnimi silami Zahoda, ki Kijevu dobavljajo orožje in finančno pomoč. Pri tem je še dodal, da ZDA in njene zaveznice zapravljajo znatna sredstva za medijsko vojno proti Rusiji, saj je dnevno objavljenih na tisoče lažnih novic o dogajanju v Ukrajini, poroča Tass.

Wm16rjzVtUs

xrnlCFQ5Bm0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.