Oštro.si

 |  Svet

Slovenske poti Putinove hčere

Katerina Tihonova, hči ruskega predsednika, je med letoma 2014 in 2019 najmanj petkrat obiskala Slovenijo. Čeprav ni šlo za tujega voditelja, ampak za njegovega otroka, bi morale biti pristojne službe o obiskih Tihonove obveščene vnaprej, vendar ni jasno, ali se je to tudi zgodilo.

Ruski predsednik Vladimir Putin z družino leta 2002. Na fotografiji je tudi

Ruski predsednik Vladimir Putin z družino leta 2002. Na fotografiji je tudi Katerina Tihonova.
© www.kremlin.ru

Katerina Tihonova, hči ruskega predsednika Vladimirja Putina, je znanstvenica in nekdanja plesalka akrobatskega rokenrola. Leta 2014 je postala podpredsednica svetovne zveze za ta šport (WRRC), pristojna za trženje in širitev članstva.

Čeprav naj bi ji po zagotovilih predsednice WRRC že leta 2018 prenehale vse funkcije, se ni povsem umaknila iz delovanja organizacije. Ko je predsedstvo zveze septembra 2019 zasedalo v Ljubljani, se je Tihonova sestanka udeležila kot gostja pri eni izmed točk na dnevnem redu.

V Sloveniji se je med letoma 2014 in 2019 mudila najmanj petkrat, med drugim kažejo dokumenti, ki jih je z Oštrom delil ruski neprofitni medij iStories.

Ker je Tihonova hči enega najbolj izpostavljenih svetovnih politikov, bi morali biti njeni obiski po mnenju strokovnjaka Andreja Rupnika napovedani slovenskim oblastem, toda tega Oštru ni uspelo neodvisno potrditi. Sova takih vprašanj ne komentira.

Kaj o bivanju Tihonove v Slovenij razkrivajo dokumenti iz e-pošte, ki jih je ruski neprofitni preiskovalni medij iStories delil z Oštrom, kakšne načrte je Tihonova predstavila WRRC, in kakšna pravila imajo obveščevalno-varnostne službe po svetu, kar zadeva spremljanje otrok oziroma najožjih družinskih članov politično izpostavljenih oseb, preberite v zgodbi neprofitnega medija Oštro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.