Vanja Pirc

 |  Mladina 52  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Igralska zasedba predstave Gibanje

Igralska zasedba predstave Gibanje
© Peter Uhan

Gibanje, Cukrarna, Ljubljana

Premiera 05/01 ob 20. uri

Prva predstava, ki jo bo ansambel ljubljanske Drame premierno uprizoril v letu 2023, bo Gibanje. Temelji na besedilu, ki je srbskemu dramatiku in dramaturgu mlajše generacije Dimitriju Kokanovu leta 2020 prineslo Sterijevo nagrado za najboljše sodobno dramsko besedilo. Ukvarja se s strahovi posameznika v poznem kapitalizmu, času nenehnih kriz, ter se pri tem loteva preizpraševanja svobode in avtonomije v navidez liberalni demokratični družbi. Predstavo bo kot prvi pri nas na oder postavil Juš Zidar, v njej bodo nastopili Polona Juh, Nejc Cijan Garlatti in Benjamin Krnetić, ogledali pa si jo bomo lahko v Cukrarni, ki je koproducentka predstave. Še pred premiero lahko ujamete katero od predpremier (30. decembra ter 3. ter 4. januarja), prvi ponovitvi pa bosta 6. in 7. januarja.

Marjetica Potrč: Voda in zemlja, Mestna galerija Piran, Piran

Do 05/03

Svetovno uveljavljena umetnica Marjetica Potrč deluje na presečišču vizualne umetnosti, arhitekture, ekologije in antropologije. V svojem delu poudarja pomen opolnomočenja posameznika in skupnosti pri uporabi orodij za reševanje problemov in strategij v našem vsakdanu in v prihodnosti. Njena tokratna razstava, ki si jo lahko še vse do marca ogledamo v Mestni galeriji Piran, vključuje vizualne eseje in diagrame, s katerimi opozarja na sobivanje in nujnost sodelovanja med ljudmi in naravo – tudi na primeru reke Soče in Pirana. Delo, posvečeno specifikam slednjega, je nastalo med večmesečnimi pogovori z lokalnim prebivalstvom.

Tokac in Emanuela, Cankarjev dom, Ljubljana

31/12 ob 20. uri

Na silverstrski večer bo svoj novi solistični avtorski projekt predstavil Tomislav Jovanović Tokac, frontman novomeške glasbene zasedbe Dan D, vokalist, poet, skladatelj, pripovedovalec zgodb, avtor unikatnih melodij ter mentor in producent številnim mlajšim glasbenikom. Tokrat se je lotil konceptualnih skladb, ki jih je ustvaril v klavirskih aranžmajih z Emanuelo Montanič; ta ga bo s klavirjem pospremila tudi na odru.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.