Monika Weiss

 |  Mladina 52  |  Politika

Osemdeset evrov za kosilo pri premieru

Vlada je popravila uredbo o stroških reprezentance

Tik pred božičem je začela veljati nova uredba o stroških reprezentance v državni upravi, ki jo je vlada sprejela na predlog generalnega sekretariata vlade. Nadomešča staro iz leta 2009, z njo pa se, kot navaja utemeljitev, »upošteva inflacija zadnjih let« in »dejanske potrebe organov«.

K stroškom reprezentance se štejejo stroški različnih pogostitev ob uradnih in delovnih sestankih oziroma sprejemih, prav tako so limiti še naprej odvisni od tega, kdo je gostitelj: višje ko je na funkcionarski lestvici, bolje ali vsaj dražje njegovi ali njeni gostje jedo in pijejo. Novost pa je, da je iz omejitev izvzeta Slovenska obveščevalno-varnostno agencija, če je njena pogostitev del »delovanja na področju zagotavljanja nacionalne varnosti«.

In koliko po novem funkcionarji lahko namenijo za stroške delovnih kosil in večerij? Če je gostitelj načelnik upravne enote, je lahko strošek na osebo po novem 40 evrov (prej 30 evrov), če je gostitelj direktor vladne službe, generalni sekretar, generalni direktor ali predstojnik organa v sestavi, je lahko strošek zdaj 50 evrov na osebo (prej 40 evrov), če je gostitelj funkcionar, pa lahko po novem za kosilo vsakega gosta porabi 65 evrov in ne več zgolj 50 evrov. Izjema ostajajo obedi, ki so del protokolarnih prireditev in ki jih pripravlja predsednik vlade ali zunanja ministrica – pri teh je strošek na osebo po novem 80 evrov namesto od leta 2009 veljavnih 65 evrov.

Uredba še določa, da morajo imeti organi podrobnejša pravila o postopkih, povezanih s stroški reprezentance, in vodenju evidenc stroškov opredeljena v notranjih aktih.

Podatki državnega proračuna kažejo, da je bilo lani pri postavki »izdatki za reprezentanco« porabljenih 3,06 milijona evrov, kar je več kot predkoronskega leta 2019, ko je strošek znašal 2,53 milijona evrov, ali koronskega leta 2020, ko je bilo zaradi omejitev porabljenih »le« 1,3 milijona evrov. Lani je sicer Slovenija predsedovala svetu EU.

V prvih desetih mesecih letos je bilo teh izdatkov 1,7 milijona evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.