Uredništvo

 |  Družba

»Naša civilizacija je kot zapleten stroj, ki ga je treba neprestano popravljati in nadgrajevati«

IZJAVA DNEVA

"Svet se hitro spreminja, zato moramo družbene in infrastrukturne sisteme neprestano nadgrajevati ali na novo vzpostavljati, saj se bomo lahko le tako hitro in učinkovito odzivali na vedno nove izzive in zagate. Ne smemo več pričakovati, da bo ena rešitev dobra za več desetletij, ampak se moramo znati hitreje prilagajati na vedno nove okoliščine."

"Prav tako se moramo zavedati, da občutek stabilnosti oziroma normalnosti, ki ga potrebujemo za kakovostno življenje, ni ravnovesno stanje, ki se avtomatično vzpostavi, ko odstranimo zunanje motnje. Naša civilizacija je kot zapleten stroj, ki ga je treba neprestano popravljati in nadgrajevati, da nam dobro služi. Normalnost naše civilizacije je bistveno bolj krhka in negotova, kot smo bili še nedavno prepričani."

(Filozof, fizik in kolumnist Sašo Dolenc v Delovi kolumni o tem, da je svet, kot smo ga poznali do sedaj in ga imeli za dokaj samoumevnega, veliko bolj krhek, minljiv in negotov)

Sašo Dolenc

Sašo Dolenc
© Uroš Abram

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.