Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Na čigav račun letijo zasebna letala?

dsleeter_2000 / flickr

dsleeter_2000 / flickr

Obdobje ob koncu leta številni izkoristijo za oddih od vsakodnevnih obveznosti in se odpravijo "na lepše", ob tem pa pogosto posežejo po prevoznih sredstvih, ki neproporcionalno onesnažujejo naš planet.

Nekateri se v svoji nadutosti in privilegirani zaslepljenosti niti ne zavedajo, da bi lahko z javnim prevozom prispeli na cilj celo hitreje kot z zasebnim letalom. Pri čemer pa vsak let proizvede enako količino ogljičnih izpustov kot povprečen človek v letu ali dveh.

V nekaterih državah so se zato že pojavile pobude za omejitev uporabe ali celo odpravo zasebnih letal. Skrajno sprevržno je, da bogataši na lastno pest in na škodo vseh v ozračje izpuščajo tako velike količine toplogrednih plinov ter poglabljajo podnebno krizo. 

Prepoved uporabe zasebnih letal bi morala biti ena prvih potez vsake družbe, ki misli resno, ko reče, da želi zmanjšati ogljični odtis. Za bolj trajnosten transport vseh nas, slehernikov, pa so seveda še posebej nujne investicije v javni prevoz.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.