Uredništvo

 |  Kultura

Znameniti monologi Shakespearovih zlobnežev

Premiera monoprojekta Sebastiana Cavazze z naslovom Shakespeare

Sebastian Cavazza

Sebastian Cavazza
© Peter Giodani

V Mestnem gledališču ljubljanskem bo 7. januarja ob 20.00 premiera monoprojekta Sebastiana Cavazze z naslovom Shakespeare, ki je nastal po besedilu Stevena Berkoffa, angleškega igralca, scenarista, dramatika, režiserja in enega od pionirjev gledališča "u fris." Monoprojekt je nekakšna mešanica predavanja, komedije in mojstrskih interpretacij znamenitih monologov Shakespearovih zlobnežev.

 Berkoff najprej spregovori o Shakespearovi genialnosti in o tem, kako zahtevno delo čaka igralca, ki se spopada z njegovimi deli. Na praznem odru in brez kostumov se s humorjem in satiro posveča negativnim junakom iz Shakespearovih iger, kot so Jago, Rihard III., Macbeth, Shylock …

Vsakega od negativnih likov nam na kratko predstavi ter spregovori o motivih za njegova dejanja in različnih upodobitvah, ki jih je doživel. Vsem zlobnežem je skupno, da v življenju niso bili deležni »mleka človeške dobrote« in da se s svojimi zlimi dejanji maščujejo. Nadomestilo za ljubezen najdejo v pridobivanju moči in uživajo v tem, da drugim vlivajo strah. Berkoff ne pozabi omeniti, da se negativci še posebej razbohotijo, kadar je družba v ekonomski ali politični krizi. Razloži nam, zakaj takšni maščevalnosti veliko pogosteje podlegajo moški kakor ženske. Hudomušno ošvrkne gledališke kritike, spregovori o tegobah igralskega poklica in iznajdljivosti izkušenih igralcev, o razlikah med ustvarjanjem filma in gledališke uprizoritve, tu in tam postreže s kakšno anekdoto, vmes pa krvavo zares vstopa v posamezne negativne like …

"Steven Berkoff z nekonvencionalno, vsekakor neortodoksno, mogoče za koga in kdaj neprimerno klasifikacijo Shakespearovih likov med zlobce odpira teren, ki smo ga poskušali v slovenski verziji uprizoritve še nekoliko okrepiti: soprisotnost dobrega in zla v vsakem med nami. Zase redkokdo zares misli, da je slaba oseba, in vendar so v vsakem človeškem življenju številna sporna dejanja, zaradi katerih v življenju nekoga drugega z lahkoto prevzameš vlogo villaina," je v gledališkem listu zapisala dramaturginja Eva Mahkovic.

Steven Berkoff je britanski gledališki in filmski igralec, režiser in dramatik, rojen leta 1937. Njegovo gledališko delo je teatrolog in kritik Aleks Sierz uvrstil med primere gledališča "u fris" (angl. in-yer-face theatre), koncepta, ki označuje neposredno, šokantno in kontroverzno dramatiko in gledališko tradicijo, ki je nastala v Veliki Britaniji v devetdesetih letih 20. stoletja (Sierz je tudi avtor termina, njegova knjiga z naslovom Gledališče »u fris« je leta 2004 izšla tudi v zbirki Knjižnica MGL).

Besedilo Shakespeare’s Villains, dramsko delo za eno osebo, je Berkoff napisal in premierno odigral julija 1998 v produkciji Berkoff’s East Productions v londonskem gledališču Royal Haymarket, potem pa z njim leta gostoval po vsem svetu. Poleg tega, da v njem obravnava klasifikacijo Shakespearovih najbolj zlobnih likov,

Sebastian Cavazza je avtor uprizoritvene zamisli, prevajalec, avtor priredbe in igralec. Pri ustvarjanju slovenske različice, ustvarjene po besedilu Stevena Berkoffa, so sodelovali še dramaturginja Eva Mahkovic, lektorica Maja Cerar, oblikovalec svetlobe Boštjan Kos in oblikovalec zvoka Sašo Dragaš. Zvočni in likovni del uprizoritve sta podkrepila marimbistka Aleksandra Šuklar in izdelovalec lobanj Žiga Lebar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.