STA

 |  Svet

EU / Padajo cene plina in elektrike 

Cene plina so se začele občutno zniževati sredi lanskega decembra

Cene zemeljskega plina v Evropi se še naprej znižujejo. Po zadnjih podatkih je na londonski borzi ICE za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo februarja treba odšteti manj kot 750 dolarjev za 1000 kubičnih metrov, kar se je zgodilo prvič po februarju 2022. Padajo tudi cene elektrike.

V jutranjih urah je bilo treba za 1000 kubičnih metrov plina odšteti 733 dolarjev oziroma 67 evrov za megavatno uro, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Okoli 9. ure po srednjeevropskem času je megavatna ura stala 70,9 evra, kar je 1,8 odstotka manj kot dan prej.

Na nemški borzi elektrike EEX je trenutno za megavatno uro treba odšteti 208 evrov. Od božičnih praznikov se povprečne cene elektrike gibljejo med 200 in 250 evri za megavatno uro. Nazadnje so bile na takih ravneh maja lani, potem pa so julija poletele v nebo.

Od božičnih praznikov se povprečne cene elektrike gibljejo med 200 in 250 evri za megavatno uro. Nazadnje so bile na takih ravneh maja lani, potem pa so julija poletele v nebo.

Cene plina so se začele občutno zniževati sredi lanskega decembra, potem ko je bil konec avgusta dosežen cenovni rekord s skoraj 346 evri za megavatno uro. Takrat je Rusija začela pospešeno zmanjševati oziroma ustavljati dobave članicam EU.

Zdaj se ob izredno milih zimskih temperaturah na stari celini cene znižujejo.

Tudi v Sloveniji smo novo leto pričakali ob rekordno toplem vremenu, temperature so se ponekod na novoletno jutro povzpele tudi nad 15 stopinj Celzija. Meteorolog Blaž Šter je pred dnevi za STA pojasnil, da gre za enega najtoplejših začetkov leta, odkar opravljajo meritve.

dHGSSpuR_FM

A2k8gRzNOC4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.