STA

 |  Svet

Kosovski Srbi pred protestom / »Smo talci Vučićeve politike«

Kosovski Srbi za ponedeljek napovedujejo protest v Severni Mitrovici zaradi nezadovoljstva s politiko srbskega predsednika Aleksandra Vučića do Kosova

Kosovski Srbi za ponedeljek napovedujejo protest v Severni Mitrovici zaradi nezadovoljstva s politiko srbskega predsednika Aleksandra Vučića do Kosova, je napovedal organizator protesta Ivan Miletić za srbski časnik Danas. "Smo talci Vučićeve politike," je dejal in dodal, da kosovske varnostne sile še vedno niso zapustile severa države.

Kosovski Srbi so po besedah Miletića ob umiku barikad videli, v katero smer se razvijajo razmere, in se dogovorili, da ne bodo sprejeli igric kosovskega premierja Albina Kurtija in Vučića.

Dodal je, da so verjeli, da bo Vučić na pogajanjih s kosovskimi oblastmi dosegel varnejše življenje zanje, a živijo vse slabše. "Ne vem, zakaj se potem pogajajo, če nič ne dobijo in če skozi ta pogajanja dobivajo samo Albanci," je bil kritičen. Ob tem je napovedal, da bodo od Srbije zahtevali, naj jim, če jim ne more bolj pomagati, pusti, da se borijo sami, "ob logistični pomoči, ki je dobrodošla".

"Ne vem, zakaj se potem pogajajo, če nič ne dobijo in če skozi ta pogajanja dobivajo samo Albanci."

Ivan Miletić,
organizator protesta

Beograd in Priština sta dogovor o odstranitvi barikad, ki so jih na severu Kosova decembra postavili kosovski Srbi, dosegla po tem, ko se je nekdanji srbski policist Dejan Pantić, čigar aretacija je sprožila postavitev barikad, minulo sredo vrnil domov. Tam bo predvidoma do 9. januarja v hišnem priporu zaradi obtožb o terorizmu zaradi napada na urad volilne komisije v domači Severni Mitrovici.

Kosovski Srbi so po navedbah uradnega Beograda privolili v odstranitev barikad na podlagi zagotovil Evropske unije in ZDA, da kosovske oblasti ne bodo več aretirale Srbov, tudi tistih ne, ki so sodelovali v mirnih protestih z blokadami cest in barikadami. Vučić je ob tem izpostavil tudi sporazum o prepovedi napotitve kosovskih varnostnih sil na sever Kosova brez dovoljenja poveljnika misije zveze Nato na Kosovu (Kfor) in brez soglasja političnih predstavnikov kosovskih Srbov.

Po besedah Miletića s severa Kosova doslej ni odšlo niti eno vozilo kosovskih varnostnih sil, kosovske oblasti pa niso izpolnile niti zahtev po izpustitvi bivšega policista Slobodana Trajkovića in Miljana Adžića, še dveh kosovskih Srbov, ki ju je aretirala kosovska policija.

TcPcRolXKa0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.