STA

 |  Svet

Ruska 36-urna prekinitev ognja 

Trajala naj bi za čas praznovanja pravoslavnega božiča

Ukrajinski predsednik Zelenski pa je v četrtkovem večernem nagovoru zavrnil Putinov poziv, rekoč da gre le za poskus začasne ustavitve napredovanj ukrajinske vojske v Donbasu

Ukrajinski predsednik Zelenski pa je v četrtkovem večernem nagovoru zavrnil Putinov poziv, rekoč da gre le za poskus začasne ustavitve napredovanj ukrajinske vojske v Donbasu
© www.president.gov.ua

Po ukazu ruskega predsednika Vladimirja Putina je v Ukrajini opoldne po moskovskem času oziroma ob 10. uri po srednjeevropskem času začela veljati enostranska 36-urna prekinitev ognja. Trajala naj bi za čas praznovanja pravoslavnega božiča. V Kijevu poziv k prekinitvi ognja zavračajo, češ da gre za prikrit poskus krepitve ruskih sil.

"Glede na poziv njegove svetosti, patriarha Kirila, odrejam ministru za obrambo Ruske federacije, naj uvede prekinitev ognja vzdolž celotne bojne linije v Ukrajini od 12. ure na dan 6. januarja do 24. ure na dan 7. januarja letos," je Putinove besede v četrtek navedla tiskovna služba Kremlja in dodala, da je ruski predsednik k razglasitvi začasnega premirja pozval tudi ukrajinsko stran.

Ukrajinski predsednik Zelenski pa je v četrtkovem večernem nagovoru zavrnil Putinov poziv, rekoč da gre le za poskus začasne ustavitve napredovanj ukrajinske vojske v Donbasu. Po mnenju Zelenskega želi Moskva izkoristiti božič za dobavo opreme, oborožitve in mobiliziranih vojakov bližje ukrajinskim položajem.

Zelenski je izrazil prepričanje, da takšna ravnanja Rusije ne morejo pripeljati k predčasnemu koncu vojne. "Kar je potrebno, so državljani Rusije, ki bodo našli pogum za osvoboditev od njihovega sramotnega strahu pred enim človekom v Kremlju, vsaj za 36 ur, vsaj ob božiču," je še dejal predsednik Ukrajine, ki je v preteklem letu že večkrat neposredno nagovoril Ruse in jih pozval k uporu proti oblastem v Moskvi.

Na napoved 36-urne prekinitve ognja med pravoslavnim božičem so se kritično odzvali tako v EU kot v ZDA, češ da gre za cinično napoved, če bi zares želel mir, pa da bi Putin svoje enote umaknil iz Ukrajine.

To je sicer prvič, da je Rusija uvedla popolno prekinitev ognja v Ukrajini od začetka ofenzive februarja lani. Pred tem je Putina k enostranski prekinitvi ognja med pravoslavnim praznikom v četrtek že pozval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki se je nato kasneje po telefonu pogovarjal tudi z Zelenskim.

HJBst2igb2k

Sh4g0rBp9xc

7O471HwfsE8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.