STA

 |  Svet

EU obsoja odločitev Republike Srbske, da Putinu podeli odlikovanje

V EU opozarjajo, da bodo države članice razmislile o nadaljnjem ravnanju

Milorad Dodik in Vladimir Putin

Milorad Dodik in Vladimir Putin
© www.kremlin.ru

Evropska unija je danes obsodila odločitev predsednika Republike Srbske Milorada Dodika, da ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu podeli odlikovanje. Kot je povedal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano, bodo države članice razmislile o nadaljnjem ravnanju.

"EU obsoja odločitev Republike Srbske in njenih oblasti, da Putinu podelijo odlikovanje. Putin je neposredno odgovoren za nezakonito agresijo na Ukrajino, daje ukaze, v skladu s katerimi pobijajo ukrajinske civiliste in uničujejo ukrajinsko civilno infrastrukturo," je povedal tiskovni predstavnik Josepa Borrella.

S tem, ko se Republika Srbska v takšnih okoliščinah postavlja na stran ruskega predsednika, se ta entiteta BiH in njeno vodstvo izolirata v mednarodni skupnosti, je še dejal Stano.

"EU obsoja odločitev Republike Srbske in njenih oblasti, da Putinu podelijo odlikovanje. Putin je neposredno odgovoren za nezakonito agresijo na Ukrajino, daje ukaze, v skladu s katerimi pobijajo ukrajinske civiliste in uničujejo ukrajinsko civilno infrastrukturo."

Peter Stano,
EU

"V EU ni prostora za odlikovanje politikov, ki odrejajo uničevanje sosednje države in pobijanje njenih prebivalcev," je poudaril in dodal, da je odločitev vodstva Republike Srbske "obžalovanja vredna".

Dodik po njegovih besedah zelo dobro ve, kakšna so pričakovanja EU in njenih članic, ki bi BiH omogočila napredovanje na evropski poti. Ve tudi, da EU in članice zavračajo retoriko in odločitve, ki spodkopavajo enotnost, ozemeljsko celovitost in suverenost BiH.

Če se Dodik kljub temu odloči, da podeli odlikovanje Putinu in nadaljuje s koraki, ki niso sprejemljivi, bodo članice odločile o nadaljnjem ravnanju glede njega.

"V EU ni prostora za odlikovanje politikov, ki odrejajo uničevanje sosednje države in pobijanje njenih prebivalcev."

Peter Stano

Predsednik Republike Srbske je v nedeljo odlikoval ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Zahvaljujoč stališču Vladimirja Putina in moči Rusije se sliši glas Republike Srbske, njen položaj pa je zaščiten pred mednarodnim intervencionizmom," je dejal ob tem.

Poleg Putina je odlikovanje ob 9. januarju, ki ga v Republiki Srbski obeležujejo kot svoj praznik, dobilo še okoli 50 ljudi in institucij. Ruski predsednik je sicer prvi na seznamu odlikovanih, Dodik pa je povedal, da mu bo odlikovanje vročil kasneje oziroma ob njunem prvem srečanju.

BiH je na decembrskem zasedanju Evropskega sveta prejela status kandidatke za članstvo v EU. Ob tem so v Bruslju poudarili, da mora BiH sprejeti ukrepe na področjih vladavine prava, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, upravljanja migracij in temeljnih pravic.

ToTijx5vhts

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.