Uredništvo

 |  Politika

»Pomanjkanje zdravnikov je opozorilo za takojšnje ukrepanje pri reševanju pomanjkanja učiteljev«

IZJAVA DNEVA

"Urejanje razmer v zdravstvu pa ni pomembno le za to področje. Rezultat bitke za privatizacijo zdravstva bo imel vpliv tudi na druge javne podsisteme. V primeru uspešne privatizacije zdravstva bo sledilo šolstvo. Že za časa Janševih vlad je prišlo do podeljevanja koncesij visokošolskim zavodom, ki v glavnem delujejo s pomočjo 'dvoživk', če uporabim izraz iz zdravstva. Primer Švedske, ki je pod konservativno vlado uvedla možnost ustanavljanja 'free schools' profitno usmerjenim družbam, je dober prikaz, kako oslabiti javni šolski sistem. Ob že obstoječi javni šoli nastajajo nove, ki 'kradejo' učence že obstoječim, pri čemer ustvarjajo profit in ga razdelijo delničarjem."

"Pomanjkanje zdravnikov je dovolj dobro opozorilo za takojšnje ukrepanje pri reševanju pomanjkanja učiteljev. Proces poteka že dalj časa, pri čemer zaenkrat ni pripravljenih nobenih ukrepov za povečanje števila učiteljev. Ki jih prav tako primanjkuje."

(Nekdanji ravnatelj mariborske II. gimnazije in kolumnist Ivan Lorenčič v Dnevnikovi kolumni o tem, da področje vzgoje in izobraževanja zahteva ustrezno pozornost vlade in mora prav tako postati prioritetna naloga vlade)

Protest pacientov v Ljubljani

Protest pacientov v Ljubljani
© Janez Zalaznik

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.