STA

 |  Svet

Zelenski / »Čas, ki ga svobodni svet porabi za razmišljanje, teroristična država porabi za ubijanje«

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zahodne zaveznice pozval, naj v pomoči njegovi državi sprejemajo hitrejše odločitve

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zahodne zaveznice pozval, naj v pomoči njegovi državi sprejemajo hitrejše odločitve. V luči razprave o dobavi tankov za ukrajinsko vojsko je v video nagovoru zbranih na Svetovnem gospodarskem forumu v Davos posvaril, da "tiranija prehiteva demokracije".

"Čas, ki ga svobodni svet porabi za razmišljanje, teroristična država porabi za ubijanje," je dejal Zelenski in pozval k hitrosti. "Svet ne sme oklevati," je pozval in dodal, da "mora mobilizacija sveta prehiteti naslednjo vojaško mobilizacijo našega skupnega sovražnika".

Poziv je Zelenski izrazil v luči vse glasnejše razprave, ki med evropskimi državami poteka glede morebitne dobave v Nemčiji narejenih tankov tipa leopard Ukrajini. V zadnjih dneh se v več državah, med drugim na Finskem, v Litvi in na Poljskem, vrstijo pozivi Nemčiji, naj odobri izvoz tankov.

"Svet ne sme oklevati. Mobilizacija sveta mora prehiteti naslednjo vojaško mobilizacijo našega skupnega sovražnika."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

Prav to naj bi bila glavna tema srečanja držav zaveznic Ukrajine v petek v nemškem Ramsteinu. "Upam, da bo zelo pozitivno za Ukrajino. Neuradno imam zelo dobre in pozitivne signale," je o morebitni odločitvi za dobavo tankov Ukrajini za francosko tiskovno agencijo AFP dejal župan Kijeva Vitalij Kličko.

V Davosu je bil tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki pa se glede tega vprašanja ni izjasnil. Ponovil je le, da Nemčija "nenehno in v tesnem sodelovanju s partnerji oskrbuje Ukrajino z velikimi količinami orožja".

QNmD5hNMh5I

Kg8ZuXJFqQs

MqOGJPZggyY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.