STA

 |  Politika

Vučić / »Srbija ni več navdušena nad članstvom v EU«

Srbski predsednik obenem ruskega predsednika Vladimirja Putina ni želel označiti za vojnega zločinca

Srbija ni več tako navdušena nad članstvom v Evropski uniji, je v Davosu v četrtek po poročanju bruseljskega portala Politico dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Ruskega predsednika Vladimirja Putina ni želel označiti za vojnega zločinca, je pa poudaril, da ni njegova lutka.

"Nismo tako navdušeni, kot smo bili včasih, na nek način pa tudi Evropska unija ni tako navdušena nad nami," je o članstvu v EU dejal Vučič na okrogli mizi Politica ob robu svetovnega gospodarskega foruma v Davosu.

Obenem je izrazil pesimizem glede možnosti, da bi Srbija v bližnji prihodnosti postala članica EU.

"Nismo tako navdušeni, kot smo bili včasih, na nek način pa tudi Evropska unija ni tako navdušena nad nami."

Aleksandar Vučić,
srbski predsednik

Srbija je za članstvo v EU formalno zaprosila leta 2009, a so pristopna pogajanja zastala, po začetku vojne v Ukrajini pa so se odnosi še ohladili. Srbija je namreč obsodila rusko agresijo na Ukrajino, a ne želi uvesti sankcij proti Rusiji. Bruselj je Beograd med drugim tudi v širitvenem poročilu pozval, naj uskladi svojo zunanjo politiko z EU, kar pomeni tudi pridružitev sankcijam Zahoda proti Rusiji.

Vučić se je v Davosu strinjal, da sta Krim in Donbas del Ukrajine, in poudaril, da je Srbija "bolj zvesta ozemeljski celovitosti članic Združenih narodov kot mnoge druge".

Kot "brutalne laži" je še zavrnil pisanje nekaterih medijev, ki so ga zaradi dobrih odnosov z Rusijo označili za "Putinovo lutko", se je pa izognil odgovoru na vprašanje, ali misli, da je Putin vojni zločinec.

8IAPXLVzyh0

Eu2OwnwJ1RM

Tz2mFtIoAnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.