STA

 |  Svet

Mafija / Letni prihodki naj bi znašali vsaj 40 milijard evrov

Glavni viri prihodkov za italijansko mafijo so še vedno trgovina z drogami, izsiljevanje in oderuštvo. Omenjena številka pa je verjetno podcenjena, saj se ne ve, kako razširjena je mafija v italijanskem gospodarstvu.

© Tomaž Lavrič

Prihodki italijanske mafije na letni ravni znašajo vsaj 40 milijard evrov, kar je le nekoliko manj kot znašajo prihodki največjih italijanskih podjetij kot so Eni in Enel, izhaja iz poročila obrtne zbornice CGIA. V poročilu poudarjajo, da je ta številka verjetno podcenjena, saj ne vedo, kako razširjena je mafija v italijanskem gospodarstvu.

V obrtni zbornici CGIA so poudarili, da prihodki italijanske mafije tako dosegajo skoraj dva odstotka bruto domačega proizvoda Italije, aktivnosti mafije pa niso omejene samo na revnejši jug države, temveč obstajajo zaskrbljujoči podatki o razširjenosti mafije na gospodarsko bolj razvitem severu.

Glavni viri prihodkov za mafijo so še vedno trgovina z drogami, izsiljevanje in oderuštvo. Mafija se po vsej Italiji ukvarja tudi s prostitucijo in trgovino z orožjem, ugotovitve poročila povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Mafija se po vsej Italiji ukvarja tudi s prostitucijo in trgovino z orožjem.

Za normalno delovanje države pa je nevaren tudi vse večji prodor mafijskih struktur v italijansko gospodarstvo. Na jugu Italije je tako le nekaj pokrajin, kjer mafijske strukture niso razširjene.

Prejšnji teden je sicer Italija dosegla pomemben uspeh v boju proti organiziranemu kriminalu, saj so aretirali Mattea Messino Denara, prvega moža sicilijanske Cosa Nostre. Denaro je bil na begu kar 30 let, aretirali pa so ga v zasebni kliniki v Palermu na Siciliji.

MWkRjp4osQU

9C4BdzEpFAM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.