STA

 |  Svet

Vučić / »Srbiji grozijo hude posledice, če ne normalizira odnosov s Kosovom«

Načrt za Kosovo, ki sta ga predstavila Washington in Bruselj, je postal de facto pogajalski okvir za vstop Srbije v Evropsko unijo, je dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić

Načrt za Kosovo, ki sta ga predstavila Washington in Bruselj, je postal de facto pogajalski okvir za vstop Srbije v Evropsko unijo, je v nagovoru narodu dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Opozoril je na politične in gospodarske posledice, če ta načrt ne bi bil sprejet, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

DUg4JPqotOA

Vučić se je v petek srečal s predstavniki EU in ZDA ter glede načrta za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom izjavil, da je Beograd "pripravljen sprejeti koncept" in si prizadevati za uveljavitev predloga.

Kot je dejal, je na mizo dobil načrt, ki ga je sprejelo tudi pet članic EU, ki niso priznale Kosova. S tem je ta načrt de facto postal pogajalski okvir za vstop Srbije v EU, je dejal Vučić.

Poudaril je, da so ga ameriški in evropski diplomati opozorili, da Srbijo, če predloga ne sprejme, čaka prekinitev evropskega integracijskega procesa, ukinitev brezvizumskega režima z državami EU, ustavitev in nato umik investicij ter "celoviti ukrepi v političnem in ekonomskem smislu", kar bo državi povzročilo veliko škodo.

Vučić je v nagovoru državljanom še dejal, da so se na seji vlade dogovorili o nadaljnjih korakih. Napovedal je, da bo v naslednjih dneh na pogovore povabil predstavnike vseh parlamentarnih skupin in jih seznanil s tem, kaj je v ozadju in kakšni so nameni načrta, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vučić se je v petek srečal z odposlancem EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom, ki so ga spremljali ameriški odposlanec za Zahodni Balkan Gabriel Escobar ter glavni zunanjepolitični svetovalci francoskega predsednika Emmanuela Macrona, nemškega kanclerja Olafa Scholza in italijanske premierke Giorgie Meloni, Emmanuel Bonne, Jens Pletner in Francesco Talo.

4DA5glvgdic

fUGjcrCzsSQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.